Karis: Eesti ja EL ei pööranud kriisikolletele õigel ajal tähelepanu

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karis.
Alar Karis. Foto: Andres Haabu

Riigikontrolör Alar Karis ütles riigikontrolli auditit kommenteerides, et Euroopa Liit on rände tõttu oma ajaloo suurimas kriisis ning nii liikmesriigid kui ka ühendus tervikuna ei pööranud kriisikolletele õigel ajal tähelepanu.

«Mugavuse, suutmatuse ja veel nii mõnegi muu põhjuse tõttu ei pööranud ühendus tervikuna ega ka liikmesriigid õigel ajal tähelepanu meid puudutavas kauguses tekkinud kriisikolletele. Nüüd ei ole nende kriiside puudutus Euroopas mitte ainut näha, vaid see on ka tunda. Eesti pole siin kuidagi eriline, pigem tüüpiline Euroopa riik – ka siin ei teadvustatud pikka aega, et rändekriis Euroopas sedavõrd teravalt esile võib tõusta. See on inimlikult ja poliitiliselt mõistetav – eks kõik loodavad, et ebameeldivad probleemid lahenevad iseenesest,» ütles Karis.

Karise sõnul ei pidanud Eesti pikka aega oluliseks signaale, et põgenike teemast pole pääsu ning varem või hiljem aktualiseerub põgenikekoorma jaotamise küsimus.

«Eelmise aasta hiliskevadel tabaski ühiskonda ootamatult tõdemus, et Eesti ei olegi üksik saar keset Vaikset ookeani, vaid osa Euroopast koos kõige sellega kaasnevaga. Jõudis teadvusse, et riigi ja ühiskonna valmisolek rahvusvahelise kaitse taotlejate ja saanute vastuvõtu hüppeliseks kasvuks oli vähene ning tegevuskava nendega tegelemiseks tuli hakata koostama kiirkorras,» nentis riigikontrolör.

Tema sõnul väärivad tunnustust mitmed riigiasutused ja pagulasteemadega tegelevad kolmanda sektori organisatsioonid, kes on püüdnud olukorda parandada, kuid on veel väga palju teha, et Eesti riik oleks suuteline täismahus täitma võetud kohustusi.

«Meid tabavaid probleeme süvendab ka asjaolu, et reageerime tihtipeale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles