Vaher: palun vabandust, kui minu käitumine on heitnud kolleegidele varju

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Vaher.
Elmar Vaher. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna lennujaamast mullu sügisel ameti krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad ostnud politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher ütles, et palub vabandust, kui tema käitumine on heitnud kolleegidele varju.

Vaher ütles pressiesindaja vahendusel Postimehele, et mõistab, et tema ostud võivad riivata inimeste õiglustunnet ning usaldust politsei- ja piirivalveameti vastu. «Pean riigiasutuse rahakasutuse läbipaistvust väga tähtsaks ja palun vabandust, kui minu käitumine on heitnud varju mu kolleegidele,» ütles ta.

Vaher selgitas, et ostis 30. septembril asutuse krediitkaardiga samasugused saapad, nagu on ameti eesliinitöötajatel, et minna välivormiga varahommikul piirile, kuna laos polnud tema suuruses saapaid. «Mõistes, et selline ost ei ole kooskõlas PPA üldise ostukorraldusega, palusin selle kulu minu palgast maha arvata ning summa peeti kinni detsembrikuu palgast,» lausus ta.

Mürasummutavad kõrvaklapid ostis Vaher enda selgituse kohaselt lennujaamast 20. oktoobril puhkusele suundudes ning need on tänaseni PPA juhtkonnaliikmete kasutuses.

Vaheri ostud tõstis täna tähelepanu alla riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik, kelle hinnangul kuritarvitas politseijuht nii asutuse raha kui rikkus ka läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Talviku hinnangul teeb olukorra eriti kahtlaseks see, et Vaheri kuluaruande pidi kinnitama mullu detsembri algul politseist päevapealt vallandatud logistikabüroo töötaja, kes keeldus seda tegemast. Sama töötaja on tegelenud logistikabüroos uute politseivormide hankega, mis kukkus läbi väidetavalt põhjusel, et hange ei olnud korraldatud lõpuni korrektselt, märkis ta.

«Töötajast tehti kohe ainusüüdlane ning vallandati. PPA personalipoliitika on ka enne paistnud silma ebainimlikkuse ja seaduse serval kõndimisega,» ütles Talvik, tuletades meelde politseist vallandatud Heldur-Valdek Seedri juhtumit, kes oli mitte politseiametnik, vaid teenistuja. «Enne vallandamist teda survestati rämedalt mitte kasutama oma kodanikuõigusi, et kandideerida valimistel, kuid see ei ole tema puhul seadusega keelatud. See on õigusriigile lubamatu stiil, seda tuleb välja juurida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles