10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 20. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. EMT ja Elion kaovad ajalukku

    Telia Eesti logod saavad olema senisest märksa värvilisemad ja uue juhi Dan Strömbergi sõnul ettevõte ise senisest veelgi uuenduslikum. Foto: Tairo Lutter

    Kuigi telekommunikatsiooniettevõte Eesti Telekom kuulub juba 2010. aasta algusest Rootsi kontsernile TeliaSonera, siis nüüd saab see selgeks ka igale kliendile. Ajaloo prügikasti kaovad eestimaised brändid EMT ja Elion ning kõiki teenuseid pakutakse juba tänasest Telia Eesti nime all. Jaanuarist ettevõtet juhtima toodud rootslase Dan Strömbergi sõnul on see firma jaoks uus algus väga mitmes mõttes.

    OLULIST

    • Kõigepealt hakkame pakkuma Põhjamaades ja Baltikumis uut mobiilandmeside rändlusteenust, mis tähendab, et kui sa oled Rootsis, Taanis, Norras, Leedus, Soomes või Lätis, ei maksa sa roaming'u eest midagi lisaks. Ehk siis maksad andmeside kasutamise eest neis riikides sama palju kui Eestis.

    • Me hakkame pakkuma koduinternetti ja oma telepaketti MinuTV kõikidele kasutajatele vaatamata tehnoloogiast, ehk siis ka piirkondades, kus meil ei ole kaablit. Näiteks suvekodudes või kaugemates kohtades, kus meil on kehv kvaliteet. Nüüd saame seal pakkuda klientidele sama hinna ja kvaliteediga teenust nagu kaabliga.

    Telia Eesti tulekust ja plaanidest loe postimees.ee-st

  2. Talvik: miks eelistas Tallinna Sadam 17,4 miljonit eurot kallimaid laevu?

    Postimehe päevaintervjuu Artur Talvikuga. Foto: Mihkel Maripuu

    Vabaerakonna fraktsiooni liige Artur Talvik leidis Tallinna Sadama korruptsiooniskandaalile pühendatud uurimiskomisjoni juhina, et praamihankes pole selgitatud, miks maksid Poola laevad miljoneid eurosid rohkem kui Türgi omad.

    OLULIST

    Talviku detektiivisoolost ja teiste reaktsioonidest loe postimees.ee-st

  3. Elektri hind on homme Eestis erakordselt kõrge

    Foto: Scanpix

    Homme on börsielektri hind Eestis keskmiselt 91,33 eurot/mWh, mis on kolm korda kõrgem kui tavapärane 30 euro kanti jääv hind.

    OLULIST

    • Kuuel tunnil maksab elekter suisa ligi 200 eurot/mWh: 8-11 ja 17-20.

    • «Soomes on 200MW tootmisvõimsusi avariiliselt tööst väljas, kuid eelkõige mõjutab ostetavate koguste tõusu tarbimise kasv. Kuna nõudlus on tunduvalt kasvanud, siis on turul konkurentsivõimelised kallima marginaalkuluga turule pakkumisi tegevad elektrijaamad.»

    Elektri hinna ootamatust tõusust loe postimees.ee-st

  4. Pentus-Rosimannus: Kesknädala väide on täielik jamps

    Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu

    Kui opositsioonilise Keskerakonna vaateid propageeriv Kesknädal väitis täna, et Reformierakond tahab veterinaar- ja toiduameti uueks peadirektoriks teha endise keskkonnaministri, praegu riigikokku kuuluva reformierakondlase Keit Pentus-Rosimannuse, siis nii Pentus-Rosimannuse kui tema erakonnakaaslasest maaeluministri Urmas Kruuse sõnul ei ole see nii.

    OLULIST

    • «Selle kohta ütleks, et issanda loomaaed on imeline.»

    • Ka Pentus-Rosimannus kinnitas pärastlõunal Postimehele, et Kesknädalas väidetu on «täielik jamps».

    Kummalisest kuulujutust loe postimees.ee-st

  5. Mees, kes kõndis taevasse

    Mullu suvel pandi Tartus Baeri tänaval asuva tühja maja seinale kunstiprojekti raames 38 tartlase portreefotod, praegugi leiab hoonelt mälestuse linna popkultuurivedurist Kaarel Arbist (1982–2015). Foto: Margus Ansu

    Lõuna prefektuuris kadunute otsimisega tegelev Merike Raju ütleb, et ühtki Kaarel Arbi looga võrreldavat juhtumit pole tema praktikas olnud. «See kadumisjuhtum jääb alatiseks meelde. Ma ei ole kunagi saanud inimestelt nii palju vihjeid kui tema puhul,» lausus ta. «Eks ta oli ka silmatorkava välimusega.» Paraku sai politsei palju alusetuid või hilinenud vihjeid.

    OLULIST

    • Viimaseks jäänud kord oli Arbi kolmas kadumine. Kolmekordse kadumise asjaolud tekitavad endiselt küsimusi mitte ainult politseiuurijatel, vaid ka tema lähedastel.

    • Jutt oli palju hägusam kui esimese korral, tema kott ja telefon jäidki seekord kadunuks. Kaarel ei tahtnud enda teisest väidetavast röövimisest eriti rääkida.

    Kaarel Arbi kummalisest loost loe postimees.ee-st

  6. Eesti filmiaasta 2016: täna mängime sõda, homme läheme varieteesse

    Eesti uued mängufilmid. Foto: PM kollaaž

    Kodumaise filmi levi ootab ees huvitav poolaasta - enne suve jõuab kinoekraanile hulk paljulubavaid linateoseid, sealhulgas koguni viis mängufilmi.

    OLULIST

    • «Ohtralt naljakaid dialooge, pisarateni naerma ajavaid olukordi ja parimat näitlejameisterlikkust pakkuv «Klassikokkutulek» on komöödia, mida Eesti film on juba tükk aega oodanud.»

    • Kirg, mis pulbitseb laval, nakkab ja kütab kuumaks publiku, tekitab iha või põlastavat vastasseisu. Kõigi eelduste kohaselt ei oleks nõukaaja tingimustes tohtinud varietee sündida. Ja ometi see eksisteeris ja veel millise menuga.

    Lähema poolaasta uutest filmidest loe ja treilereid vaata postimees.ee-st

  7. Iivi Anna Masso: nad viskasid mu välja nagu koera

    Iivi Anna Masso, Toomas Sildam, Siim Raie. Foto: Kanal 2

    Presidendi nõunikuna töötanud Iivi Anna Masso sunniti kevadel päevapealt ametist lahkuma. Masso väitel toodi ta ohvriks, et varjata president Toomas Hendrik Ilvese aastaid kestnud armuafääri Ievaga.

    OLULIST

    • «Ma mäletan ühte pikka ja rasket tööreisi Washingtoni ja Londoni. Selle paari päeva järel tundus, et ilmselt see välisosakonna juhataja, kes oli enne meid Washingtonist koju läinud, oli midagi pannud liikvele. Tavaliselt võeti reisilt tulles rõõmsalt vastu ja uuriti, et kuidas läks, aga tookord oli mul vastas selline betoonist müür.»

    • «Meie töö oli olla ka presidendi mälu eest ja pidime tegime märkmeid, et teada, kuhu kellegagi jutt pooleli jäi. Ieva Kupcega veetis president kõigil konverentsireisidel väga palju aega koos ilma, et kantselei oleks selles kuidagi osalenud.»

    Presidendikantselei skandaalikestest loe postimees.ee-st

  8. Stephen Askins: miks laevakaitsjad ühes kohtuastmes õigeks ja teises süüdi mõisteti?

    Stephen Askins. Foto: Erakogu

    Laevakaitsjate endine advokaat, mereõigusele spetsialiseerunud Stephen Askins võrdleb India kohtute otsuseid laevakaitsjate kaasuses ja millise pretsedendi seadis nendest viimane.

    OLULIST

    • Kui Seaman Guard Ohio Tuticorini lähedal ankrus seisis, sattus alus võimude huviorbiiti, sest lasi agendil organiseerida kütuse toomist kalapaadiga. See tekitas kahtluse, et tegemist on illegaalse kütusega. Iroonilisel kombel vabastas Tuticorini kohus kütuse toomisega seotud osalised süüdistustest.

    • Seaman Guard Ohio kaasuse süüdimõistev otsus põhineb sellel, kuidas kohtunik tõlgendas ÜRO mereseaduse konventsiooni artikleid 17–19, mis puudutavad «rahumeelset läbisõitu».

    Laevakaitsjate kohtuotsust selgitavat kommentaari loe postimees.ee-st

  9. Pareiko leidis jalgpalli asemel hoopis uue väljakutse

    Eesti jalgpallikoondise pikaaegne esiväravavaht Sergei Pareiko on praeguseks sukeldunud tavaellu. Foto: Tairo Lutter

    Pikaaegne Eesti jalgpallikoondislane Sergei Pareiko tõmbas novembris profikarjäärile joone alla ning avaldas, et arvatavasti jääb ta jalgpalliga ka edaspidi seotuks. Kaks kuud hiljem tunnistab Pareiko, et pallimängualaselt pole tema teenete vastu huvi tuntud ja ta on sukeldunud hoopis teistsugusesse maailma.

    OLULIST

    • «Viis korda nädalas teen ikka trenni. Tippspordist loobumise järel pole enam üldse mingit pinget sees. Mõnus on olla!»

    • «Esimesed sõnad olid emotsiooni pealt. Pärast rääkisime omavahel asjad üle. Võtsin enda sõnad tagasi ja vabandasin,» meenutas Pareiko.

    Sergei Pareiko elust-olust ja tulevikuplaanidest loe postimees.ee-st

  10. Eestisse jõuab uus külmalaine

    Külm ilm. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

    Neljapäeval liigub üle Saksamaa kagusse kõrgrõhuala, mille hari tugevneb nii Läänemerel kui ka Baltimaades. 

    OLULIST

    • Reedel on ülekaalus kõrgrõhkkonna mõju, kuid kohatise lumesaju võimalus püsib. Puhub nõrk põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -13 kuni -18, kohati langeb -20 kraadini.

    • Pühapäev tuleb kõrgrõhkkonna servas kohatiste lumehoogudega. Kui arktiline külm jõulisemaks osutub, siis langeb öine temperatuur veel alla -20 kraadi ning päevane tõuseb -15 kraadi ümbrusse.

    Uuest külmalainest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles