NATO vägesid süüdistatakse endise Helmandi piirkonnakuberneri tapmises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmandis teenivad USA sõdurid aitamas vigastatud kaaslast helikopterisse.
Helmandis teenivad USA sõdurid aitamas vigastatud kaaslast helikopterisse. Foto: SCANPIX

Afganistani president Hamid Karzai andis täna käsu uurida juhtumit, kus NATO väed tapsid endise Helmandi piirkonnakuberneri, teatab uudistevõrk AFP.


Karzai kantselei avalduse kohaselt tungisid NATO sõdurid selle nädala alguses endise Helmandi piirkonnakuberneri Haji Ibrahimi majja – tapsid tema ja vahistasid kuus tema pereliiget.

Sama avaldus lisas viitega Helmandi provintsi kubernerile Gulab Mangalile, et esialgse uurimise andmeil oli Ibrahim süütu, nagu ka tema kinnipeetud pereliikmed.

Helmandi provintsivalitsuse pressiesindaja Daud Ahmadi sõnul uurimine juhtunu osas juba käib. «Kuberner kirjutas NATO vägedele, pärides tapmise põhjust. Siiani pole nad vastu kirjutanud,» ütles ta AFP-le.

NATO rahvusvahelised julgeolekuabijõud (ISAF) kinnitasid operatsiooni toimumist, kuid nende teatel tapeti mässuline.

«Samal ajal, kui julgeolekujõud hakkasid seda kohta läbi otsima, üritas üks mässuline sõjaväelasi granaadiga rünnata ja tapeti,» selgitas ISAF uudistevõrgule läkitatud avalduses.

«Maja läbiotsimise käigus leiti sealt mitu meest, kelle kohta kahtlustatakse, et nad on mässulised,» jätkus avaldus. «Samuti leiti sealt pommiosi ja detonaatoreid.»

Karzai avaldust ISAF ei kommenteerinud.

Helmandis teenivad NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude koosseisus USA, Briti, Taani, Gruusia ja Eesti üksused.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles