Seakatku nakatunud farmid eirasid ohutusnõudeid

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubi OÜ peremees Rain Puhk pildistas oma 9000-pealise farmi põrsaid seakatku tõttu toimunud hukkamisele eelnenud õhtul veel viimast korda.
Kaubi OÜ peremees Rain Puhk pildistas oma 9000-pealise farmi põrsaid seakatku tõttu toimunud hukkamisele eelnenud õhtul veel viimast korda. Foto: Rain Puhk

Seakatk võib kõige tõenäolisemalt sattuda farmi saastunud sööda kaudu, samuti loomapidajate eksimuste tõttu bioohutusmeetmete rakendamisel, selgub Eesti Maaülikooli ning veterinaar- ja toiduameti epidemioloogilisest uuringust Eesti seafarmide mulluste taudipuhangute põhjuste kohta.

Mullu suvel ja sügisel tehtud uuring näitas, et 18 seakatkupuhangust Eesti koduseafarmides 11 juhul oli tõenäoliselt eksitud bioohutusreeglite järgimisel, kuuel juhul oli põhjuseks haigustekitajaga saastunud allapanu või sööt ning ühel juhul võib haiguspuhangut seostada saastunud haljassööda kasutamisega.

«Bioturvalisuse nõuete vastu eksimisel on haigustekitaja tõenäoliselt sattunud farmi töötaja jalanõude, rõivaste või laudainventariga,» ütles Eesti Maaülikooli veterinaarepidemioloogia professor Arvo Viltrop.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles