Läänemaa omavalitsused arutavad suurühinemist

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemaa kaart Lihulas.
Läänemaa kaart Lihulas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kullamaa vald on teinud kõigile Läänemaa omavalitsustele ettepaneku alustada liitumisläbirääkimisi tervet maakonda hõlmava ühise omavalitsuse moodustamiseks, kinnitab Lääne maavanem Neeme Suur.

Neeme Suur kirjutab oma pöördumises Läänemaa volikogude liikmete poole, et Lihula volikogu ja Vormsi volikogu on selle ettepaneku ka juba vastu võtnud.

«Teistel seisab ettepaneku arutelu ja otsuse langetamine veel ees. Ma loodan väga , et arutate küsimust tõsiselt. Ma loodan, et peate silmas paari asjaolu, mida alljärgnevalt kirjeldan,» jätkab Suur.

Esmalt rõhutab ta, et haldusreformi osas tuleb seisukoht nagunii võtta. «Iga maakond ja iga omavalitsus peab leidma enda jaoks kõige sobivaima lahenduse ja aasta lõpuks selles kokku leppima. Läänemaa jaoks on kaks reaalset lahendust – üks on jagunemine neljaks omavalitsuseks (kolm omavalitsust mandril ja Vormsi) ja teine reaalne võimalus on moodustada maakonna territooriumil üks omavalitsus.  Mõlemad variandid väärivad tõsist läbikaalumist,» usub Suur, kelle sõnul tuleks suve hakuks ära otsustada, kumma variandiga edasi liikuda.

«Kolmandaks, maakonna ühise omavalitsuste mõte on väärt seda, et tema üle läbirääkimisi peetaks. Seda, et on mille üle läbi rääkida, näitab ka OÜ Geomedia arvutuste baasil tehtud eelanalüüs. Maakonna ühine omavalitsus oleks nii Haapsalule kui valdadele reaalne alternatiiv ja oleks ka võrreldes teiste variantidega majanduslikult kõige tugevam. Ühine omavalitsus annaks lootust, et olulised asjad maakonnas saavad tehtud,» arvab Suur, kes lisab, et teenused peaksid olema vähemalt sama head kui piirkondades, kellega Läänemaa elukohana konkureerib.

«Tegelikul aga ei konkureeri Taebla Haapsaluga ega Lihula Virtsuga, vaid me kõik konkureerime Tallinna ja tema lähiümbrusega.»

Suure sõnul on plusside kõrval suurühinemisel kindlasti ka oma miinused.

«Probleemid tuleb kindlaks teha ja neile ühiselt lahendusi leida. Seda tööd tehaksegi läbirääkimiste laua taga. Ei ole aga mõistlik jätta ennast praegusel hetkel ilma valikuvõimaluseta. Nendel omavalitsustel, kelle otsusest ka teised sõltuvad, ei ole mõistlik teisi ilma valikuvõimaluseta jätta. Ühine omavalitsus maakonnas on variant mis väärib kaalumist.  Sellepärast palun teid Kullamaa ettepanek läbirääkimiste alustamiseks  vastu võtta,» lõpetab Lääne maavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles