Jõuluvana kingid fraktsioonidele: krooni finišikomplekt, mütsimõõdulint ja diplom

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu külastas tänavuse viimase istungi lõppedes jõuluvana, kel jagus igaühele nii kriitilisi märkusi kui häid sõnu, aga ka sobivaid kingitusi.

«Riigikogu liikmed on mulle sama armsad kui näiteks keskvangla kliendid. Ärge kartke, keegi täna tappa ei saa - ma ei käi siin juba ammu vitsaga,» rahustas jõuluvana parlamendiliikmeid.

«Kummast me täna alustame, kas headest või halbadest tähelepanekutest? Panen hääletusele. Teeme enne 10 mintsi vaheaega ka!» ütles jõuluvana, ent läks siiski kohe jutuga edasi ja tõi iga erakonna kohta välja tänavused miinused ja plussid.

Närvilisus, vaesus ja kinnikiilumine

Jõuluvana arvates on Reformierakond jõudnud kõige närvilisemasse faasi. «Mida päev edasi ja mida rohkem küsitlusi tehakse, seda enam suureneb tõenäosus, et Reform jätab valija tähtsal ajaloolisel hetkel n-ö ahju peale. Kui jätkub niisugune ennustuste vool, kui hästi teil märtsivalimistel minna võiks, hakkab Reformierakonna valija oma võidus nii kindel olema, et ta ei viitsigi valimistepäeval kodust välja tulla.»

Teisalt leidis jõuluvana, et erakond on suutnud luua sellisele sõnale nagu «stagnatsioon» positiivse tähenduse – sellist stabiilsust, mis meil on, saab luua vaid enda eksimatuses kindel erakond. Kingituseks andis jõuluvana filmi. «Ma võtsin teie fraktsioonile seekord kaasa ühe niisuguse kingituse, mis on 7 Oscari võitja – Kevin Costneri film «Ansip huntidega».» [filmi originaalpealkiri on «Tantsib huntidega» - toim.]

Keskerakond tundub jõuluvana arvates olevat jõudnud kõigi aegade vaesemasse perioodi: «Tundub, et varsti pole enam kedagi, kes kaelast ära saamiseks koos võlgadega pankrotipessa pista, sest varsti vanametalli hinnaklassi vajuv erakonna seni vankumatuna tundunud raskekahurvägi kipub iseendale jalgu jääma.»

Hea poole pealt tõi ta aga välja, et tänu noortele ja võimekatele fraktsioonijuhtidele on see selgelt mässumeelsem ja jõulisem, aga ka tõsiseltvõetavam kui kunagi varem. Kui enamasti kingitakse kõigile euro stardikomplekti, siis Keskerakonna fraktsioonile kinkis jõuluvana krooni finišikomplekti.

IRL on aga jõudnud kõige kinnikiilunumasse faasi. «Midagi nii lolli, kui kampaania, kus küsida inimeste käest neli aastat peale valimisi, kuidas riiki juhtida, annab imagoloogiaagentuurilt sisse osta!»

Samas kiitis jõuluvana, et erakond on jäänud väärikalt oma lipulause juurde, et õnn ei ole rahas. «Kuigi kampaaniale heideti ette mida iganes, ei vähenda see inimestega suhtlemise väärtust.» Fraktsioon sai jõuluvanalt kingituseks telefoniraamatu, et nad teaksid, et kui saadavad küsitluslehti rohkematele inimestele kui Eestis elanikke, võib mütse puudu jääda, ning mütsimõõdulindi, et mütsid parajad saaks.

Lõhestumine, tahmane ja lõppfaas

Sotsiaaldemokraadid tunduvad olevat jõudnud kõige aegade lõhestunumasse faasi. «Iial varem ei ole pidanud üks tark ja tõsiselt võetav poliitik nii palju oma partei nime tõlkima ja tõlgendama kui värskelt valitud uus erakonna juht. Kui hundikoera ema oli hunt ja isa oli koer, hobueesli ema oli hobune ja isa eesel, siis teie, sotsiaaldemokraadid, mõelge, kuidas on lood sipelga, karu ja sotsiaaldemokraatiaga,» soovitas jõuluvana.

Teisalt kiitis ta, et sotsid on tõsiselt muutunud lubadusi jagavast erakonnast lubadusi pidavaks erakonnaks. «Olete oma sommeljeest ilma jäänud ja tammiseid veine oma erakonna pidudel enam maitsta ei saa, seetõttu tõin teile kingituseks koduse veini,» ütles jõuluvana. Sven Mikser, kes on lubanud 2015. aastal valitsusse minna, sai kingituseks Tallinna kaardi, et ta ära ei eksiks.

Rohelised on aga jõudnud kõigi aegade tahmasemasse faasi. «Sellist rehepaplust, nagu teie varjamatult omakasupüüdlikud sehkendamised koalitsiooniga, pole poliitikas ammu nähtud. Vähemalt opositsiooni meelest,» märkis jõuluvana. Head leidis ta aga ka: «Rohelised on jätnud lõpuks tuulepuksuga võitlemise ja läinud tõsisematele tegemistele. Kui seni olete olnud rohelised selles mõttes, et noorukesed, siis nüüd hakkate jõudma sellesse ikka, kus saate juba tõsist tööd teha.» Kingituseks andis jõuluvana neile nelja aasta eest diplomi tänuks tubli osavõtu eest ja rohelise korvpalli.

Rahvaliit on jõuluvana arvates jõudnud lõppfaasi. «Kurvaks teeb asjaolu, et ilusa nimega erakond on muutunud peegliks, kuhu täna valija enam vaadata ei taha.» Viimane Rahvaliidu fraktsiooni liige Mai Treial sai kingiks pika õngeridva otsa kinnitatud pisikese Rahvaliidu lipu – selle eest, et ta üksi Rahvaliidu lippu kõrgel on hoidnud. Lisaks sai ta treimise peitlid sõnadega: «Aknapoolne rida on vahvat materjali täis: Tamm, Mänd, Õunapuu – lase käia!»

Lõpetuseks tänas jõuluvana riigikogu liikmed tehtud tööde ja ka nende eest, mida nad veel teevad ning soovis kõigile ilusat jõuluaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles