Kasel mahl juba liigub (1)

Marika Milve
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korjuse-Vanapere talu peremees Ando Eelmaa otsib talumetsas juba õige jämedusega kaske, kellelt perele mahla nõrutada. Õige mahlakask peab tema sõnul olema mõõtja rinna kõrguselt vähemalt 20 sentimeetrit jäme ning võiks kasvada piisavalt päikeselisel kohal, et soojeneda.

Kindlasti ei maksa mahla laskmiseks valida linnapuud ega kaske tiheda liiklusega tee äärest, sest liiklusest lenduvaid raskemetalle ja saasteaineid satub lõpuks ka kasemahla. Võõrasse kaske aga ei tohigi auku puurida. Kask peab olema oma ja puu omanik peab olema lubanud mahla võtta. Kindlasti soovitaks mõni mahla võtmiseks luba küsida eelkõige kaselt.

Ando Eelmaa kogemuse järgi ei pea mahla võtmiseks valima arukaske, sookask annab teinekord rohkemgi. Ent jutt, et sookase mahl olevat vähem magus, võiks sootuks tähelepanuta jääda, sest kasemahla pole vaja juua suhkru pärast. Ühe pere joodab ära üks kask, ühelt puult võib saada isegi sada liitrit mahla.

Lõuna-Eestis olevat kasel mahl mõnes kohas juba lahti.

PM

Foto: Jaanus Lensment

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles