Mart Laaril ilmus uut ajalooraamat «Rahvuse sünd»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Solarise keskuse Apollo raamatupoes esitles eile kauaaegne poliitik ja ajaloolane Mart Laar oma uut ajalooraamatut «Rahvuse sünd».

Raamatuesitlusel usutles autorit raamatu kirjastanud Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas. Laar keskendub raamatus eestlaste rahvuslikule ärkamisele 19. sajandil, püüdes seejuures kummutada müüte, mida sageli sellele ajale omistatakse. Ühelt poolt kinnitatakse, et eestlaste rahvuslik ärkamine oli justkui iseenesest mõistetav, mistõttu pole siin midagi uurida, teised jällegi väidavad, et eestlaste ärkamisaeg oli midagi täiesti erakordset. Laar ei nõustu kummagi seisukohaga, vaid püüab neid ajaloo ähmaseid piire selgemalt mõtestada, teatas muuseum.

«Maailmas 19. ning 20. aastasajal toimunut vaadeldes võime olla uhked, et kuulume väheste rahvaste hulka, kes suutsid alles jääda ja lisaks end rahvusriigina maksma panna. Enamikul nii hästi ei läinud ning paljud neist on ajaloo näitelavalt juba lahkunud. Meie oleme aga alles ega kavatsegi öösse kaduda,» ütles Laar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles