Vana terror külvab uusi hirme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsseli Zaventemi lennujaam.
Brüsseli Zaventemi lennujaam. Foto: twitter

«Igaüks peab valima poole, mida toetab. Me peame muutma selle lahingu vägivaldseks, et surm oleks südamelöögi kaugusel,» kirjutas äärmusislamistlik mõtleja Abu Bakr Naji juba 2000. aastate keskel. Naji ideed on hiljem omaks võtnud äärmusorganisatsioonid, teiste seas ka Al-Qaeda ning Süürias ja Iraagis siiani suuri territooriume oma kontrolli alla hoidev ISIS. 

Brüsselis toime pandud rünnakute kohta on veel vara teha kaugeleulatuvaid järeldusi, kuid rünnakute iseloom on praeguseks selge.

Kaks plahvatust peaaegu ühel ja samal ajal ning lõhkeainete kasutamine viitavad põhjalikult koordineeritud tegevusele. Niisiis võib kõrvale jätta «üksiku hundi» teooria – et terroriorganisatsiooni toetav inimene või väike grupp on otsustanud iseseisvalt tegutseda ja rünnata. Sellised juhtumid olid näiteks üle-eelmisel aastal Kanada pealinnas Ottawas parlamendis ja Austraalias Sydneys toimunud tulistamised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles