Horvaatias viibiv president Ilves: Brüsseli rünnak muudab kõike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves Zagrebis Mirogoj linnakalmistul.
Toomas Hendrik Ilves Zagrebis Mirogoj linnakalmistul. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eile keskpäeval ütles Horvaatias ametlikul visiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves Zagrebis Mirogoj linnakalmistul pärast Zid Boli muremüürile pärgade asetamist, et Brüsseli terrorirünnak oli rünnak inimeludele ning et seekord valiti selleks Euroopa pealinn, millel on sümboolne väärtus. President sõnas, et ta on šokeeritud. Vastuseks küsimusele, kas see muudab visiidi edasisi jutupunkte, kordas Ilves 2001. aasta 11. septembril öeldut: «See muudab kõike.»

Mõni hetk varem oli ta aru pidanud välisminister Marina Kaljuranna ja siseminister Hanno Pevkuriga, kes jagasid talle infot Eesti kodanike ja nende turvalisuse kohta. Kaljurand ütles presidendile, et Brüsseli eestlased on turvalistes kohtades, ning Pevkur, et Tallinna lennujaama ja Vanasadamasse lisatakse täiendavad turvameetmed. Neilgi polnud aga täit infot, sest tol hetkel olid sidekanalid Brüsseliga maas.

Enamik delegatsiooni liikmeid teadsid hommikusöögi lauda istudes vaid plahvatusest Brüsseli lennuväljal. Ent peagi saabusid uued teated pommiplahvatustest Belgia pealinna metroos. Neile sõnumitele järgnesid ärevad telefonikõned. Mõni aeg hiljem rääkisid ministrid ka ajakirjanikega, kuid siis polnud neil veel sündmuste arengu kohta kuigi palju infot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles