Ilves: Savisaare juhitud erakonda ei saa valitsusse kaasata

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves mõistis ETVs esinedes hukka Keskerakonna juhi Edgar Savisaare rahaküsimise Venemaalt ja ütles, et niimoodi käitunud erakonda ei tohiks valitsusse kaasata.

«Ma kardan, et Eesti president, kes iganes ta on, olgu see mina või järgmine president, leiab, et täites oma ametivannet ei saa sellist erakonda kaasata valitsusse seni, kuni sellist käitumist ei ole erakonna poolt taunitud, tagasi lükatud ja inimesed, kes on sellise tegutsemisviisiga, ei ole enam seotud selle erakonnaga,» ütles Ilves.

«Iga katse rahastada erakonda varjatult on ohtlik põhiseaduslikule korrale ja demokraatiale,» kommenteeris Ilves lahvatanud skandaali oma ametivandest lähtudes.

«See on halb, kui see varjatud rahastamine tuleb siseriiklikult, aga see on palju halvem, kui see tuleb väljastpoolt riiki, sest iga selline rahastamine eeldab vastuteeneid, mis võivad olla korruptiivse maiguga,» sõnas Ilves.

«Kui see tuleb välismaalt, siis on see julgeolekuoht ja selline tegutsemisviis on hukka mõistetud kõikjal läbi ajaloo,» märkis Ilves.

Ilves rõhutas, et kirikuid rahastatakse avalikult ja läbipaistavalt. «Kirikutele annetavad inimesed või välismaa organisatsioonid. Varjatult ja erakonna kampaania eesmärgil rahastatud kirikud on hoopis teine asi.»

«Mina annetan jõulude ajal raha Halliste kirikule, teen seda täiesti avalikult ja see ei ole mõeldud mingite poliitiliste eesmärkide teenimiseks,» rääkis president.

Karuteene riigile ja rahvale

Ilvese sõnul on kiriku toomine poliitilisse sfääri karuteene Eesti rahvale ja ka kirikule endale. «Miks ta peaks olema tõmmatud sellisesse asja? Loomulikult on ühe erakonna sidumine ühe õigeusukirikuga minu meelest väga halb pretsedent,» ütles Ilves.

«Kuid nagu me nägime, siis asi ei piirdunud vaid selle taunitava tegevusega, vaid raha taheti ka erakonna jaoks,» lisas Ilves.

«See, et korda ei saadetud midagi kriminaalset, tuleneb meie seadusandlusest. Teiseks tuleneb see sellest, et tehing jäi ilmselt tänu kapo sekkumisele pooleli,» ütles Ilves ning märkis, et me ei saa iga eetilise väärtuse puhul apelleerida seadusele. «On asju, mis jäävad seaduselünkade vahele, aga ometi on selline käitumine taunitav.

Ilvese sõnul tuleb Eestis veel tööd teha erakondade rahastamise seadusandlusega ning eriti selle osaga, mis puudutab neid annetusi, mis tulevad riigi seest või väljastpoolt ning millest keegi midagi ei tea.

President lisas, et tema oleks selliselt käitunud erakonda kuuludes pettunud ning sama tunnevad ilmselt ka valijad.

«Tahaksin öelda veel kord, et selle tegutsemisega on minu meelest petetud Eesti rahvast –  sellega, et on üritatud välismaalt saada raha ja seda eriti arvestades seda allikat, kust seda üritati saada,» ütles Ilves. «On petetud oma valijaid, kes on arvanud, et erakond tegeleb või tegutseb nende huvides, mitte kellegi teise huvides. On petetud oma erakonda, kes minu meelest siiski eeldas, et erakonna finantseerimine on asi, mis toimub läbipaistvalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles