Enne moslemeid pelgas USA katoliku immigrante

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1918. aastal Bostonis rippunud antikatoliikluse klassika: «Vajatakse tööjõudu. Iirlastel ei tasu kandideerida».
1918. aastal Bostonis rippunud antikatoliikluse klassika: «Vajatakse tööjõudu. Iirlastel ei tasu kandideerida». Foto: Repro

Kui tänapäeval kardavad paljud eurooplased ja ameeriklased islamiusuliste immigratsiooni, siis 19. sajandi keskpaiga ja teise poole Ameerika Ühendriikides oli palju muret katoliiklaste pärast.

Nimelt moodustasid suure osa toona USAsse sisserännanutest vaesed katoliku usku talupojad Saksa- ja Iirimaalt. Nad kolisid tavaliselt ühtedesse linnaosadesse ja elasid seal kitsukestes tingimustes. Nende lisandudes kasvasid plahvatuslikult nii kuritegevus kui ka sotsiaalkulud.

Tollal USAs valdavalt võimul olnud valgete protestantide silmis kujutasid paavst ja talle «pimesi järgnevad» katoliiklased endast tõsist poliitilist ohtu. Levisid kuulujutud, et kodumaalt nälja eest pagenud iirlased on paavsti poolt isiklikult välja valitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles