Ebaseaduslikud tõendid: kohus tühistas endiste linnajuhtide süüdimõistva otsuse

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru maakohtu pingis endine Narva linnavolinik Fjodor Ovsjannikov (paremalt esimene), ettevõtja Viktor Belsner, samuti linnavolikokku kuulunud Andrei Filippov ning ehitusärimehed Sergei Hamitski ja Aleksandr Arsentjev.
Viru maakohtu pingis endine Narva linnavolinik Fjodor Ovsjannikov (paremalt esimene), ettevõtja Viktor Belsner, samuti linnavolikokku kuulunud Andrei Filippov ning ehitusärimehed Sergei Hamitski ja Aleksandr Arsentjev. Foto: Ilja Smirnov

Tartu ringkonnakohus mõistis reedel õigeks Narva endise linnavolikogu liikme Fjodor Ovsjannikovi, endise abilinnapea Andrei Filippovi ja ettevõtjad, keda süüdistati konkurentsikuriteos. Nimelt leidis kohus, et mehi kuulati ebaseaduslikult pealt.

Tartu ringkonnakohus tühistas reedel Viru maakohtu 7. aprilli 2014 otsuse osas, millega mõisteti Fjodor Ovsjannikov (56), Sergei Hamitski (56), Aleksandr Arsentjev (579 ja Viktor Belsner (63) süüdi konkurentsikuriteos, Andrei Filippov (57) süüdi altkäemaksu võtmises ametiisikuna ja konkurentsikuriteole kaasaitamises ja Hamitski lisaks ka altkäemaksu andmises.

Ringkonnakohus mõistis nad neis süüdistustes õigeks.

Tartu ringkonnakohus vaatas asja uuesti läbi riigikohtu mulluse otsuse alusel. Riigikohus saatis asja ringkonnakohtule tagasi, et kontrollitaks jälitustoimingute seaduslikkust.

Viru maakohus andis 2010. aasta 29. oktoobril loa kuulata kahe kuu jooksul pealt Filippovi, Hamitski ja Belsneri kõnesid, vaadata sõnumeid. Lisaks anti luba jälgida Filippovi elektronposti ning samuti paigutada Filippovi ja Hamitski töökohtadesse nö. «lutikad».

Samal ajal ei olnud süüdistusakti järgi veel sel ajal kuritegusid toime pandud. Süüdistusaktis on küll üldiselt kirjas, et 2010. aastal leppisid Narva linna ehitusturul tegutsevad isikud kokku osalemise Narva linnavalitsuse hankekonkurssidel, kuid ei süüdistusaktis ega ka muude tõenditega ei ole leidnud kinnitust, et varasemalt kui november 2010 oleks mingit reaalset kuritegelikku tegevust toimunud, kinnitas ringkonnakohus.

Jälitustoimingu tegemise võimalus veel toime panemata kuriteo suhtes lisati kriminaalmenetluse seadustikku alles 2013. aasta jaanuaris.

Enne seda ei olnud õiguslikku alust ettevalmistatava kuriteo kohta teabe salajaseks kogumiseks. Kui Viru maakohus andis jälitustoiminguteks loa 29. oktoobril 2010, siis selleks ajaks ei ole süüdistusakti järgi tegusid veel toime pandud.

Seega koguti infot kuriteo ettevalmistamise kohta ebaseaduslikult. Nii loa andmine kui ka loa alusel läbi viidud jälitustegevus olid õigusvastased.

Allesjäänud tõendid ringkonnakohtu hinnangul aga meeste süüd piisavalt ei tõenda.

Saavad nõuda hüvitist

«Süüdimõistev kohtuotsus ei saa rajaneda kahtlusel ja nii tuleb Ovsjannikov, Hamitski, Arsentjev, Belsner  ja Filippov konkurentsikuriteo süüdistuses õigeks mõista. Samuti leidis ringkonnakohus Filippovi altkäemaksu võtmise ja Hamitski altkäemaksu andmise süüdistuse osas, et kuna tehtud jälitustoimingud olid ebaseaduslikud, siis allesjäänud dokumentaalsetes tõendites ja tunnistajate ütlustes puuduvad konkreetsed tõendid, mis nende süüd kinnitaksid. Seega asus ringkonnakohus seisukohale, et Viru maakohtu 7. aprilli 2014 otsus tuleb tühistada kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu ja süüdistatavad tuleb kõigis neile esitatud süüdistustes õigeks mõista,» teatas ringkonnakohtu pressiesindaja Krista Tamm.

Süüdistuse kohaselt lõi Narva linnavolikogu ja linnavalitsuse riigihanke konkursikomisjoni liige Fjodor Ovsjannikov aastatel 2008-2011 Narvas olukorra, kus ehitusettevõtetel oli võimalik linnavalitsuse rahastatavaid ehitus- või remonttöid teostada vaid tingimusel, et ettevõtjad tasusid Ovsjannikovile või temaga ühiselt tegutsenud ettevõtjale erinevatel varjatud viisidel 10 protsenti linnavalitsusega sõlmitud töövõtulepingute maksumustest.

Viru maakohus mõistis 2014. aasta aprillis Ovsjannikovi süüdi mõjuvõimuga kauplemises ja konkurentsikuriteo toimepanemises ning mõistis talle liitkaristusena kahe aasta pikkuse vanglakaristuse.

Kohus mõistis Filippovi süüdi altkäemaksu võtmises ametiisiku poolt ja konkurentsikuriteole kaasaitamises ning mõistis talle liitkaristuseks ühe aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistuse.

Kui otsus jõustub, on vahi all viibinud õigeksmõistetutel õigus nõuda hüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles