Milling: liberaalse maailmavaatega ei olnud trahvieelnõul mingit pistmist (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Milling päästja tööst: kui tahad, et su kodu ümber oleks kõik korras, siis pead ise midagi tegema
Madis Milling päästja tööst: kui tahad, et su kodu ümber oleks kõik korras, siis pead ise midagi tegema Foto: Kanal 2

Riigikogus trahviühiku kahekordistamise eelnõule vastu hääletanud reformierakondlase Madis Millingu hinnangul ei saa riik eeldada, et kõik tema kodanikud on seaduserikkujad, ega rajada eelarveaugu täitmist trahvimäärade tõstmisele.

Milling ütles Postimehele, et eelnõuga tekkis kentsakas seis, sest valitsus pani rahvaesinduse olukorda, kus riigikogu oleks pidanud hakkama heastama eelnevate valitsuste tegemata tööd.

Ta nõustus, et trahvimäärad on ajale jalgu jäänud, kuid leidis samas, et ühiskond ei oleks sedavõrd järsku tõusu välja kannatanud. «Retsidiivsetelt roolijoodikutelt ma konfiskeeriks kohe auto ja määraks kas või sunnitööle, aga see ei ole meetod,» ütles Milling valitsuse algatatud eelnõust rääkides.

Samuti märkis ta, et riik ei saa eeldada, et kõik tema kodanikud on seaduserikkujad, ega rajada eelarveaugu täitmist trahvimäärade tõstmisele. «See oleks nagu inimeste ette süüdi mõistmine: et me oleme veendunud, et inimesed on kurjategijad, ja me oleme veendunud, et kui me saame neilt trahviraha, siis me saame eelarve. Siin ei ole liberaalse maailmavaatega midagi pistmist,» ütles Milling.

Küsimusele, mis trahviühiku tõstmise plaanist edasi saab, vastas Milling, et on riigikogus töötatud aasta jooksul aru saanud ühest: kui lahingus on arengud prognoositavad, siis riigikogus ei ole prognoositavat midagi.

Riigikogus jäid täna napilt vastu võtmata seadusemuudatused, mis oleksid tõstnud väärteotrahvide määramise aluseks oleva trahviühiku suuruse neljalt kaheksale eurole. Eelnõu poolt hääletas 50 Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut, samas kui vastuvõtmiseks vajanuksid muudatused vähemalt 51 riigikogu liikme toetust.

Eelnõu vastu hääletas 42 riigikogu liiget, kelle hulka kuulusid opositsioonisaadikute kõrval ka reformierakondlased Igor Gräzin, Madis Milling ja Anne Sulling. Samuti Reformierakonda kuuluv Aivar Sõerd hääletusel ei osalenud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles