Riik süstib uude piimatööstusse kuni 15 miljonit

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi riik suunab suure summa uude kõrgtehnoloogilisse piimatööstusse, on terve rida piimakarjapidajaid juba aasta aega piima madala kokkuostu hinna tõttu oma karjasid likvideerima asunud. Sama otsuse tegi möödunud septembris ka Albu vallas Tõnno talus 25 aastat koos abikaasaga lehmi pidanud Juta Hominit.
Kuigi riik suunab suure summa uude kõrgtehnoloogilisse piimatööstusse, on terve rida piimakarjapidajaid juba aasta aega piima madala kokkuostu hinna tõttu oma karjasid likvideerima asunud. Sama otsuse tegi möödunud septembris ka Albu vallas Tõnno talus 25 aastat koos abikaasaga lehmi pidanud Juta Hominit. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maaeluministeerium on otsustanud lõpuks käiku lasta mõni aasta tagasi maaelu arengukavasse kirjutatud suurema meetme ühistuna tegutseva tööstuse loomiseks ja jagada põhiosa piimandusse.

«Selle projektiga me kindlasti ootame ja loodame, et kõik need, kes selles projektis osalevad, suudavad Eestisse tuua ka uue ja tõhusama tehnoloogia,» sõnas maaeluminister Urmas Kruuse täna ministeeriumis toimunud pressi infotunnil. Minister loodab, et meede aitab ka piima võimalikku omahinda alla viia, kuna näeb selles üht praeguse piimanduskriisi põhjust.

Põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise investeeringutoetusest suurprojektidele mõeldud 18 miljonist eurost kuni 15 miljonit on kavandatud piimandusse. Ülejäänud kolm miljonit jagatakse teiste põllumajandussektorite vahel. Toetusmeetme tingimusi sisaldav määrus peaks valmima mais ning taotlusvoor avatama oktoobris. Taotlemisele eelnevat pikka ajavahemikku põhjendab ministeerium sellega, et potentsiaalsetel taotlejatel oleks aega läbirääkimisi pidada ja kalkulatsioone teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles