Suursaadik Fernando García Casas: väide katalaani keele ohustatusest on alusetu

, Hispaania suursaadik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania suursaadik Fernando García Casas.
Hispaania suursaadik Fernando García Casas. Foto: Erakogu

Demokraatliku ja pluralistliku riigina on Hispaania sätestanud katalaani keele kasutuse ja edendamise kaitse 1978. aasta põhiseaduse 3. artiklis: «Hispaania keeleline mitmekesisus on kultuuripärand, mida tuleb eriliselt austada ja kaitsta.»

Hispaania ratifitseeris 2011. aastal Euroopa piirkondlike ja vähemuskeelte harta ja nõustus seeläbi selle kõrgeimate rahvusvaheliste kaitsenõuetega. Hispaania on eeskujulikult läbinud iga kolme aasta järel toimuvad leppe täitmist jälgivad kontrollid.

-Kataloonia keskvalitsuse avalikke teenuseid osutatakse teenindatava valikul kas katalaani või hispaania keeles. Soovi korral teenindatakse iga katalaani tema keeles.

-Isikut tõendavad dokumendid on kakskeelsed.

-Kõik riigi seadused tõlgitakse katalaani keelde. Riigijuht kuningas Felipe VI valdab ja kasutab katalaani keelt.

-Riik rahastab katalaanikeelset avalikku tele- ja raadiokanalit.

-Riik toetab katalaani kultuuri ja filmitootmist. Hispaania Kinoakadeemia valis hiljuti katalaanikeelse filmi «Must leib» («Pa Negre») riiki esindama Oscarite jagamisel. Viimati esindas Hispaaniat baskikeelne «Loreak».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles