Uusehitusi tühjendanud pätid saadeti aastateks vangi

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargustes süüdi mõistetud Valeri Rebonen (vasakul) ja Nikolai Bondarenko möödunud nädalal kohtus.
Vargustes süüdi mõistetud Valeri Rebonen (vasakul) ja Nikolai Bondarenko möödunud nädalal kohtus. Foto: Liis Treimann

Eelmisel nädalal mõistis Harju maakohus vangi Valeri Reboneni (36) ja Nikolai Bondarenko (32), kes käisid Tallinna-lähedastes elurajoonides ehitusjärgus maju tühjaks varastamas. Mõni kuu varem saadeti trellide taha Evgeny Busygin (38), kes tegi kuritegelikku koostööd Reboneniga.

Tegemist ei olnud politseile ega kohtule tundmatute tegelastega, sest nad on samasuguseid kuritegusid toime pannud varemgi. Sedasorti tegelaste eluviis ongi üsna üksluine: käivad vargil, jäävad mingi hetk politseile vahele, lähevad vangi, loevad hoolega kohtuotsuse läbi, et teada saada, millega nad vahele jäid, et järgmine kord samu vigu vältida, ning välja tulles hakkavad jälle varastama.

Seekord piirdusid nende teod Tallinna ümbruses olevate uuselamurajoonide valmimisjärgus majade tühjaks varastamisega 2014. aasta algusest 2015. aasta suve lõpuni. Ehitusjärgus majadel on nende jaoks palju plusse: elanikke sees ei ole, signalisatsiooni tõenäoliselt ka mitte, aga kui ka on, siis võtab turvafirmal sinna sõit kaua aega, naabreid on vähe, kui üldse, ning varandust, mida ära võtta, on tõenäoliselt palju. Heal juhul on majades kodutehnikat, mida pole isegi pakenditest välja võetud.

Ent see seltskond ei keskendunud mitte köögitehnikale ega kodusisustusele, vaid just ehitustehnikale. Varastati ketaslõikureid, akutrelle, õhukompressoreid, elektrilisi puhureid, aurupuhastajaid jne. Tehnika ise oli loomulikult kallis ja kvaliteetne.

Aga varastatud asjade seas leidus ka pliite, pesumasinaid, mootorrattakiivreid, tammeraamiga peegleid, naastrehve jne – kõike väärtuslikku, mida inimesed oma tulevasse koju olid hoiustanud. Nagu eespool mainitud, olid tegevuspaikadeks üksildased uuselamurajoonid Tallinna lähistel, tegutseti aga öösel. Need asjaolud võimaldasid Rebonenil, Bondarenkol ja Busyginil auto peale vinnata ka kõige suuremad ja raskemad esemed, mis silma hakkasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles