IRLi toetus kasvas nädalaga kahekordseks (31)

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kui 10. mail lõppenud erakondade toetuse küsitlus näitas Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL) vaid neljaprotsendist ehk alla valimiskünnise jäävat toetust, siis nädal hiljem lõppenud küsitluses oli see protsent juba kaheksa.

Küsitluse tellijad olid küll eri firmad – esimese puhul Eesti Rahvusringhääling ning teisel juhul Ühiskonnauuringute Instituut –, kuid mõlemad arvamusuuringud tegi Turu-uuringute AS.

Kui ülejäänud erakondade reiting oli kahe küsitluste järgi enam-vähem sama, kõikudes ühe-kahe protsendi ehk selgelt veapiiri raames, siis IRLi toetus kasvas nädalaga neli protsenti.

«Esimene oli näost näkku ja teine veebiküsitlus ning viimases osalevad aktiivsemad inimesed,» kõneles Juhan Kivirähk Turu-uuringute ASist kahe küsitluse metoodilistest erinevustest.

Kivirähk lisas, et veebiküsitlus ei saa näidata kogu elanikkonna profiili, sest digilõhe nooremate ja üle 60-aastaste vahel on suur. «Üle 50-aastastest ei kasuta internetti 22 protsenti, üle 6-5aastastest on kasutajaid ja mittekasutajaid pooleks ning üle 74-aastastest kasutab internetti vähem kui 20 protsenti,» ütles Kivirähk.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles