Lady Data paneb prantslased veebis tulusid deklareerima

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse digiminister Axelle Lemaire vestlemas e-valitsemise teemadel Eesti presidendi Toomas Henrik Ilvesega.
Prantsuse digiminister Axelle Lemaire vestlemas e-valitsemise teemadel Eesti presidendi Toomas Henrik Ilvesega. Foto: JUSS SASKA

Üle kahe aasta Prantsuse digiministri ametis olnud Axelle Lemaire näeb, et Prantsusmaa edusammud e-tuludeklaratsiooni vallas on Eestiga täiesti võrreldaval tasemel: näiteks aastast 2020 peavad kõik prantslased oma tuludeklaratsiooni veebis esitama. 

«Alles paar nädalat tagasi tutvustasid ühe start-up-ettevõtte tegijad justiitsministeeriumis juristidele ja õigusnõunikele, kuidas suurandmeid kasutada saaks,» ütles Prantsuse digiminister Axelle Lemaire eile Tallinnas. «Nende sõnum oli väga lihtne: me [Prantsuse riigina] kas kaome täielikult pildist või õpime uuendusi integreerima.» Naine, keda prantslased on hakanud tema suurandmete avalikustamisega seotud algatuste pärast ka Lady Dataks kutsuma, käis Tallinnas e-valitsemise konverentsil.

Just suurandmed ja nende kasutamine avalikuks hüvanguks on Kanada päritolu digiministri olulisim südameasi. Lemaire’i sõnul alustab Prantsusmaa justkui uut revolutsiooni, kuid sel korral käib jutt digirevolutsioonist. «Ma usun, et andmed on meie ühiskonna arengu uus kütus,» põhjendas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles