Kõiv: oluline on kontrollida raha päritolu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv
Tõnis Kõiv Foto: Mihkel Maripuu

Täna riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimuse «Erakondade rahastamine» arutelul toonitas Reformierakonna fraktsiooni liige  Tõnis Kõiv, et erakondade rahastamise puhul on oluline teada raha päritolu.

Kõivu sõnul on väga oluline teada, kes rahastab poliitiliste otsuste tegijaid ehk erakondi. Kõivu hinnangul on see riigiõiguslik, demokraatia, läbipaistvuse ja aususe küsimus.

«Edgar Savisaare teolt ei tasu ühegi «tõekomisjoni» ega seadusemuudatuse jutuga tähelepanu kõrvale juhtida,» sõnas Kõiv.

Tema sõnul ei takistanud Savisaart kehtiv karistusseadustik, mille kohaselt on erakonnale tehtava annetuse vastuvõtmise keelu rikkumine kriminaalkorras karistatav.

«Eesti seadused ei luba mingit arvete alustel erakonna rahastamist juriidiliste isikute poolt, lubatud on vaid füüsiliste isiku annetused. 1/3 sulas ja 2/3 arvete alusel oli keelatud siis ja on keelatud praegu,» väitis Kõiv.

 Kõivu hinnangul on erakonnaseadust muudetud täpsemaks ja läbipaistvamaks, sest on lähtutud põhimõttest, et kõik erakonna rahastamise allikad olgu 100 protsenti avalikud ning juriidiliste isikute annetused ei ole lubatud ja igasugune varjatud annetus on keelatud.

«Politsei, maksuameti ja prokuratuuri pädevust ei ole seoses erakondadega vähendatud. Kui erakonda on rahastatud maksudest kõrvalehoidumisega, rahapesuga või muul karistataval viisil, sekkuvad õiguskaitseorganid,» lausus Kõiv.

Kõivu sõnul ei lähe Reformierakond kaasa plaaniga panna riik jälgima kampaaniamahtu, sest see viib tähelepanu olemuslikult mujale.

«Eesmärgiks on kontrollida kust raha tuleb ja mitte, kuidas seda kulutatakse. See oleks sama hea, kui me praegu arutaks tõsimeeli, mille jaoks Keskerakond tohib Vene eriteenistustega seotud raha kasutada ja mille jaoks mitte,» sõnas Kõiv. «Püsime ikka põhiküsimuse juures -  kas Eestile on vastuvõetav, et võimalik tulevane peaminister või president küsib raha Kremliga seotud isikutelt või mitte.  Meie jaoks see vastuvõetav ei ole.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles