Streik ja terrorism ähvardavad EMi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streikivate raudteetöötajate meeleavaldus Lyonis. Üks protestijatest kannab peaminister Manuel Vallsi pildiga maski.
Streikivate raudteetöötajate meeleavaldus Lyonis. Üks protestijatest kannab peaminister Manuel Vallsi pildiga maski. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa võimudel seisab ees keeruline ülesanne, kuidas tagada järgmise nädala reedel algaval jalgpalli suurturniiril külaliste heaolu ja ohutus ajal, mil riigis toimuvad ulatuslikud protestid ja terrorismioht pole kuhugi kadunud.

Liikluskaos suvise spordi tippsündmuse ajal on väga tõenäoline. Eile liitusid tööreformi vastaste streigiga suuremat palka ja töötingimuste parandamist nõudvad raudteelased. Täna liituvad nendega paljud Pariisi ühistransporditöötajad. Pealinna metrootöötajad jäävad viimaste andmete kohaselt siiski tööseisakust eemale.

Raudteetöötajate streigi tõttu ei sõitnud eile umbes pooled rongid. Prantsuse meedia teatel jäid ära enam kui pooled kiirrongi TGV väljuma pidanud reisidest, oma sihtkohta ei alustanud teed hinnanguliselt pooled regionaalrongidest, häireid esines ka rahvusvahelises rongiliikluses.

Tegemist on raudteekompanii SNCF kaheksanda streigiga viimase kolme kuu jooksul ning ametiühinguliider Philippe Martinez kirjeldas seda kolme kuu suurima mobiliseerumisena.

Lisaks raudtee- ja Pariisi ühistransporditöötajatele on peagi lubanud streikima asuda ka Prantsuse lennujuhid, lennukompanii Air France piloodid ja sadamatöötajad. Seda ajal, mil lisaks suurturniirile kaasa elama saabuvatele inimestele oodatakse riiki ka turiste.

«Veel on aega päästa turismihooaeg, kuid selleks tuleb lõpetada need blokaadid, mida kajastatakse üle terve maailma,» ütles hiljuti uudisteagentuuri AFP vahendusel turismiettevõtteid koondava liidu juht Frédéric Valletoux. «Karistatakse kogu turismi- ja vabaajatööstust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles