Kaht ettevõtet ja kolme inimest süüdistatakse miljonikahjuga majanduskuritegudes

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas Rolandile (53), Valterile (57) ja Tiinale (45) ning kahele nendega seotud osaühingule süüdistuse mitmes majanduskuriteos, millega tekitati ettevõtetele ja riigile üle miljoni euro kahju.

Süüdistuse põhjal kulutasid ja omastasid Roland ja Valter aastail 2008–2012 enda juhitud ettevõtte vara kogusummas 841 000 eurot. Nimelt võtsid nad ettevõttele põhjendamatuid kohustusi ja eelistasid oma huve teiste võlausaldajate huvidele ning põhjustasid sellega ettevõtte maksevõime olulise vähenemise ja maksejõuetuse, teatas prokuratuur. 

«Kokku üritasid mehed süüdistuse kohaselt tekitada ettevõttele üle kolme miljoni euro kahju, kuid tsiviilhagid on esitatud väiksemas summas, sest osa süüdistatavate tehinguid tunnistati hilisema pankrotimenetluse käigus kehtetuks,» ütles Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene.

Kriminaalasja eeluurimisel kogutud andmeil kasutasid Roland ja Valter ettevõttest raha välja kandmiseks erinevaid skeeme. Näiteks esitas ettevõte pangale laenuraha väljamaksmiseks dokumente tööde kohta, mida tegelikult ei teostatud ning osa saadud laenurahast kanti hoopis Rolandi ja Valteri isiklikele kontodele.

Samuti tegid Roland ja Valter süüdistuse põhjal mitmeid tehinguid kolme Valgas asuva kinnistuga, mille eesmärk oli viia vara ettevõttest välja ning tekitada endale kunstlik eelis teiste võlausaldajate ees. «Kuna ettevõttel polnud pärast neid tehinguid enam vara pangalaenu tasumiseks, läks ettevõte pankrotti,» märkis prokurör Hänilene.

Töötas ise PRIA ametnikuna

Ühtlasi süüdistatakse Rolandit ja Valterit selles, et nad jätsid maksuhaldurile esitatud tuludeklaratsioonides kajastamata kinnistute müügilt saadud tulu, mille tulemusel jäi riigile laekumata kokku 424 000 eurot tulumaksu.

Rolandit ja Tiinat süüdistatakse ka rahapesus, sest nad korraldasid ettevõttest välja viidud rahaga mitmeid tehinguid, mille eesmärk oli uurimisandmeil raha kriminaalse päritolu varjamine.

Samuti on Tiinale esitatud süüdistus soodustuskelmuses, mis seisnes selles, et ta taotles aastail 2009–2011 oma firmale PRIA-lt pettuse teel ligi 63 000 eurot investeeringutoetusi. Sellest summast maksis PRIA välja 34 000 eurot. Tiina töötas samal ajal ka PRIAs ametnikuna ja lahkus omal soovil töölt 2012. aastal.

Prokuratuuri taotlusel on Tartu maakohus võimaliku konfiskeerimise tagamiseks arestinud ligi 340 000 euro väärtuses süüdistatavate pangakontodel olnud raha ja ühe kinnistu.

Kriminaalasja eeluurimise viis läbi Lõuna prefektuur ja uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Paadunud petised

Valter Malm. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane
Valter Malm. Foto: Arvo Meeks / Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valter Malm ja Roland Põder on Valga linnas koos äri ajanud 1996. aastast alates.

Mõlemad mehed olid pikka aega Reformierakonna liikmed. Valter Malm kuulus erakonda aastatel 1998–2013 ning Roland Põder liitus parteiga 2000. aastal 12 aastaks.

2012. aasta sattusid Malm ja Põder suuremasse meediaskandaalil, kui Lõuna ringkonnaprokuratuur esitas neile kahtlustuse suurejoonelises kelmuses, omastamises ja maksejõuetuse põhjustamises.

Valga linnavolikogu endine aseesimees, Reformierakonna endine volikogu liige ja maakondliku organisatsiooni juht Valter Malm ja tema põline äripartner Roland Põder teenisid tollase kahtlustuse järgi 600 000 eurot. Raha peteti välja nii DNB pangalt kui ka ettevõtest MRP Ärigrupp.

Tunamullu kevadel kirjutati ajakirjanduses, et Malmi ja Põdra isiklikud kontod on olnud neli aastat blokeeritud ja mõlema nimi seisis 2012. aasta juunikuust ärikeelu saanud isikute registris. Kehtestatud ärikeeldu mehed aga ignoreerisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles