Tsahkna: nüüd tuleb rääkida sotsidest lambanahas (4)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enam pole mõtet rääkida huntidest lambanahas, vaid sotsidest lambanahas, leidis IRLi volikogu avakõnes erakonna esimees Margus Tsahkna SDE esimeest Jevgeni Ossinovskit kritiseerides.

Presidendikampaania on poliitikud kurjaks teinud, leidis Tsahkna oma kõnes. «Eriti käib see mõne poliitiku kohta, kes on seadnud võrdsuse ja tolerantsuse juhtmõtteks, sest selliseid sallivuse vihakõnesid nagu viimaste nädalate jooksul kuulnud oleme, polegi varem olnud,» sõnas ta. 

Tsahkna viitas sotside esimehe Jevgeni Ossinovski eilsel SDE üldkogul peetud kõnele ja märkis: «Enam pole mõtet rääkida huntidest lambanahas, vaid sotsidest lambanahas. Selle all mõistan ma neid, kes räägivad ühiskonna kaitsest lõhestumise vastu, aga ise lõhestavad ühiskonda kõige rohkem; kes räägivad vajadusest seista sallimatuse vastu, aga ise toidavad poliitilistel põhjustel sedasama sallimatust, üritades vastanduda poliittehnoloogiliselt just EKREga nii, nagu Reformierakond on aastaid vastandunud Keskerakonnaga.»

«Ja ma ennustan, et EKRE selle võitluse võidab. Ainult siis, kui meie – Isamaa ja Res Publica Liit ei anna selget, tervele talupojamõistusele toetuvad käsitlust tegelikele rahvusriiki puudutavatele probleemidele, mis meil rahvana ees seisavad,» lisas ta.

«Sotsidel on huvitav arusaam, et rääkimine rahvaga algab sellest suure osa idiootideks sõimamisest. Tundub, et meie valitsuse partnererakond on oma rahvas pettunud. Tavaliselt viib see tee sinna, et rahvas valib endale uue erakonna või tuleb erakonnal valida endale uus rahvas. IRL ei kavatse selliste hoiakutega kaasa minna,» kinnitas IRLi esimees samuti.

Tsahkna kritiseeris ka EKREt praalimist ning rahva valedega hirmutamist. «Peame tunnistama, sellel erakonnal pole ühtegi edasiviivat ideed, ühtegi päris tegu ning rahvas ei ole rumal. Mõne aja möödudes saadakse sellest aru. Nende kahe erakonna tegevus läbi poliittehnoloogilise vastandumise viib aga kindlalt selleni, et lõhestumine ühiskonnas suureneb ja meie väikese rahva puhul tähendab see otsest julgeoleku riski,» sõnas ta. 

«Meie erakonna ülesandeks on selle lõhestumise ärahoidmine. Meie jaoks on tähtis Eesti rahvusriigi püsimine ja areng läbi aegade. Selleks aga peame me ise olema endas kindlad ning ajama selgelt oma joont, milleks on rahva ühendamine ning isamaalised aated,» märkis ta.

Tsahkna tõdes veel kõnes, et IRLi reitingud on sellised, millega rahul olla ei saa, sest erakonna potentsiaal on märksa suurem.

Samuti rääkis ta presidendivalimistest. Ta rõhutas, et vaja on leida erakondadeülene kandidaat, kelle taha tuleks võimalikult suur toetus. «Välja on käidud suur hulk kandidaate ja erakondadeülene kokkulepe paistab üsna ebatõenäoline,» sõnas Tsahkna, kuid ütles, et ühisosa otsimisest ei tasu loobuda.

Ta rõhutas, et Allar Jõks on parim kandidaat, kes võiks saada sõltumatuks ja sirgeselgseks presidendiks.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles