PIKK PROTSESS. Tšaadi hirmuvalitseja Hissène Habré vastu algatatud kohtuistung kestis 17 aastat.

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšaadi endine diktaator Hissène Habré on trotsi täis. Nii nagu mitmekümne aasta eest, nii ka nüüd - eluks ajaks vangi mõistetuna. Foto on tehtud möödunud kuul lõpul kohtuotsuse väljakuulutamise ajal Senegalis Dakaris.
Tšaadi endine diktaator Hissène Habré on trotsi täis. Nii nagu mitmekümne aasta eest, nii ka nüüd - eluks ajaks vangi mõistetuna. Foto on tehtud möödunud kuul lõpul kohtuotsuse väljakuulutamise ajal Senegalis Dakaris. Foto: SCANPIX

«Vive la victoire!» («Elagu võit!») tervitas Senegali pealinnas Dakaris möödunud nädalal vastu võetud kohtuotsust üks mustanahaline ülikonnas härrasmees. Ta unustas end rõõmujoovastuses niivõrd, et hakkas üles-alla hüppama ning oma kaabut õhku loopima.

Põhja-Aafrikast Tšaadist pärit mehe nimi on Clément Abaifouta. Sel moel võttis ta vastu uudise, et äsja mõisteti eluks ajaks vangi riigi kunagine hirmuvalitseja, aastail 1982–1990 Tšaadi presidendina teeninud Hissène Habré.

«Enda riietamiseks pidin kasutama varem surnute rõivaid. Kaotasin oma juuksed ja hambad ning ma ei suutnud pool aastat kõndida,» meenutab Abaifouata inimõigusorganisatsiooni Amnesty International avaldatud raportis.

Aasta oli siis 1985 ja värskelt ülikooli lõpetanud mees nabiti kinni ja heideti vangikongi. Tänapäevani ei tea ta, mille eest täpselt.

«Oma kongi sügavustest, oma hullumeelsuse sügavustest andsin ma Jumalale vande: võidelda tõe ja õigluse eest, kui tulen sellest eluga välja,» räägib teine ohver Soulemayne Guengueng. Ka tema ei teadnud oma kinnipidamise põhjust ja ka tema oli protsessil kohal. Kui kohtunik Gbertao Kam luges ette otsuse, kerkis mehe näole esmalt naeratus, seejärel tõstis ta õhku rusika ning embas oma saatusekaaslasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles