Portugal ja Prantsusmaa liidus Euroopa vastu

, Lissabon-Barcelona
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeklasi poputatakse, aga meile tehakse liiga – nõnda arvavad Lissaboni linna taksojuhid.
Kreeklasi poputatakse, aga meile tehakse liiga – nõnda arvavad Lissaboni linna taksojuhid. Foto: SIPA/Scanpix

«Vastamisi kahuritega me marsime, me marsime,» kõlab Portugali hümni refrään. Keskmine portugallane pole ilmselt asjaga kursis, aga «kahurid» tähendavad siinkohal poliitiliselt korrektset, 20. sajandil loodud modifikatsiooni inglaste kohta. Viimased olid need tegelikud vaenlased, keda helilooja Henrique Lopes de Mendoça 1890. aastal silmas pidas. 

Nüüd on aga Portugali erakondadest koosnev ebatõenäoline liit võtnud poliitkorrektsuse taas oma põlgusobjektiks. «Vastamisi Brüsseliga me marsime, ma marsime,» sõnastas väljaande Diário de Notícias ajakirjanik Rui Pedro Artunes sel nädalal lauluviisi.

Nii võimulolev Sotsialistlikust Parteist ja Vasakblokist koosnev koalitsioon kui ka sotsiaaldemokraatide (PSD) ja Rahvapartei (CDS) juhitav parempoolne opositsioon on võtnud hääletusele kaks eraldiseisvat, kuid samasisulist avaldust. Avaldused, mis võtavad sõna ühise ohu vastu – Portugali majanduse ning, võib-olla veelgi olulisemana, Portugali uhkuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles