Kuratlikult kaval naine tahab britte valitseda

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikaaegne ministriroll pole Theresa May vitaalsust närvutanud. Tõenäoliselt saab temast järgmine peaminister.
Pikaaegne ministriroll pole Theresa May vitaalsust närvutanud. Tõenäoliselt saab temast järgmine peaminister. Foto: AFP/SCANPIX

Briti võimuparteil, Konservatiivsel Erakonnal algas eile suur heitlus – pärast euroreferendumi tulemust ja David Cameroni taandumisotsust asusid toorid endale uut juhti valima.

Heitlusesse astusid siseminister Theresa May, energiaminister Andrea Leadsom, justiitsminister Michael Gove, töö- ja pensioniminister Stephen Crabb ning endine kaitseminister Liam Fox.

Eile õhtul toimunud hääletuse tulemusena langes välja praegu parlamendisaadikuna töötav Fox, keda toetas kõige vähem ehk 19 rahvasaadikut. Kõige enam, 165 häält kogus May, talle järgnesid Leadsom 66, Gove 48 ja Crabb 34 häälega.

Favoriidiks ihaldatud parteiliidri kohale – ning koos sellega ka peaministri ametisse – peetaksegi just Mayd, kelle toetus oli eilsel hääletusel isegi oodatust suurem.

May taust pole skandaalivaba. Hiljuti pälvis ta tähelepanu avaldusega, mille järgi pole võimalik garanteerida, et Euroopa Liidu kodanike õigused ka edaspidi Ühendkuningriigis kehtima jääksid.

«Me ei saa garanteerida nende inimeste (Ühendkuningriigis elavate ELi kodanike – toim) positsiooni, vaid peame mõtlema ka Briti kodanikele, kes elavad teistes liikmesriikides. Pole sugugi kindel, et kõik saavad igavesti kus tahes elada,» lausus May pühapäevases teleintervjuus.

Karm ja oskuslik May

Mõtteavaldus teenis kriitikat mitmelt poolt, ka üleeile oma erruminekust teatanud euroskeptilise Iseseisvuspartei (UKIP) juhilt Nigel Farage’ilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles