Kapo-komisjon sai kodanikelt viis avaldust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi.
Jaanus Rahumägi. Foto: Toomas Huik

Riigikogu kapo-komisjon sai mullu kodanikelt viis avaldust, millest üks esitati kontrollimiseks riigiprokuratuuri ja teadmiseks kaitsepolitseiametisse.

Neljale kodaniku avaldusele vastati ja selgitati kodanike tõstatatud probleemi lahendamise võimalusi, raporteeris riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jaanus Rahumägi täna riigikogule esitatud ülevaates komisjoni tegevusest mullu.

Komisjon kontrollis ka mullu pisteliselt teabehanke- ja jälitustoimikuid, sest nendega kaasnev isikuandmete varjatud kogumine ja töötlemine on oluline isikuvabaduste riive. See tegevus on julgeoleku- ja jälitusasutustel lubatud ainult erandkorras kohtu kirjaliku loa alusel.

«Kontrolli käigus selgitasid kaitsepolitseiametnikud ühe või teise toimingu vajalikkust ja otstarbekust. Kontrollitud toimikutes olid olemas toiminguteks vajalikud kohtu load ning kontrolli käigus ebaseaduslike teabehanke- ja jälitustoiminguid ei avastatud,» seisab kapokomisjoni kokkuvõttes.

Parvlaevade turvameetmeid tuleb karmistada

Samuti puudutab Rahumägi ülevaates parvlaevandusega kaasnevaid ohte, sest arvestades terrorismi ja organiseeritud kuritegevuse levikut on reisijate vaba liikumine parvlaevanduses oluline osa julgeoleku valdkonnast.

Riigiasutused arutasid mullu riske parvlaevanduses ning kahe põhilise probleemina nähti, et reisijate identsuse kontroll on puudulik ning et puudub veoste kontroll.

«Puudused seonduvad piletite müügi ja laevale registreerimisega ning laevale pääsu korralduses. Laevaoperaatori ja sadamapidaja puudujääkide tõttu pardakaardi väljastamisel, pardakaardi kontrollimisel ja isikuttõendavate dokumentide kontrollimisel ning registreerimisel ei ole tagatud adekvaatne reisijate nimekiri,» tõdes Rahumägi raportis.

Seetõttu on loomisel mereturvalisuse ekspertgrupp, mis hakkab sadamate turvalisuse küsimusi arutama. Kapo-komisjon omakorda leidis, et reisijate turvalisuse tagamiseks tuleb parvlaevade turvameetmeid karmistada.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjon on riigikogu erikomisjon, mis teostab järelevalvet täidesaatva riigivõimu asutuste üle julgeolekuasutuste ja jälitusametkondade tegevusega. Komisjoni kuuluvad lisaks Rahumägile veel komisjoni aseesimees Marek Strandberg, liikmed Mart Laar, Karel Rüütli, Ain Seppik ja Jüri Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles