Saarts: Kaljurand vabastas Reformierakonna keerulise valiku tegemisest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Ülikooli politoloogi Tõnis Saartsi hinnangul vabastas Marina Kaljurand oma otsusega kandideerida presidendiks alles valijameestekogus Reformierakonna keerulise valiku tegemisest.

«Marina Kaljuranna otsus taandada end presidendivalimiste voorudest riigikogus ja anda võimalus Siim Kallasele vabastab Reformierakonna juhid hetkel keerulistest valikutest, mida partei oleks muidu pidanud kahe kandidaadi vahel tegema,» ütles Saarts BNSile.

«Kuna erakonnas on mõlemal kandidaadil tugev toetuspind, siis ühe või teise kasuks otsustamine nii, et kumbki kandideerib erakonnasiseselt teise vastu, oleks viinud sisepingete kasvu ja võib-olla isegi suure parteisisese tülini,» sõnas Saarts. «Nüüd on Reformierakonna käed strateegiliselt vähem seotud: kui Kallas riigikogus läbi kukub, siis on võimalik Kaljurand valimiskogus üles seada või lõppvoorudes isegi uuesti Kallasega välja tulla, kui tema toetus võiks valijameeste seas suurem olla,» lisas politoloog.

«Kas Kallasel õnnestub riigikogus saada valituks, sõltub nüüd teistest erakondadest. Ennekõike tuleks vaadata koalitsioonierakondade poole,» märkis Saarts. «Mis oleks võita näiteks IRLil, kui nad toetaksid Kallast, kui neil on endal Allar Jõksi näol suhteliselt potentsiaalikas kandidaat valimiskogus üles seada? Mida võidaksid sotsiaaldemokraadid, kui nende enda kandiaat Eiki Nestor sobiks erakondadeülese kompromisskandiaadina mõneti isegi paremini?» küsis Saarts. «Välistada ei saa ka eraldi kokkuleppeid Keskerakonnaga, kellele Reformierakonna kandidaadi toetamine võiks avada mingil hetkel tee valitsusse,» lisas ta.

«Lähinädalate arengud näitavad, kas Kallasel oleks šanssi või ei. Praegu ei tundu pilt siiski ülemäära helge ja veenmistööd tuleks teiste parteide seas teha kõvasti. Samas ei saa välistada, et ka parlamendis mittevalituks osutudes seab Kallas end ise üles valimiskogus,» tõdes Saarts. «Mis hakkab aga saama valimiskogus ja kelle võimalused seal kõige paremaks osutuksid, see on täiesti ennustamatu. Kaljuranna kõrged toetusnäitajad avalikkuse silmis ei pruugi talle automaatselt edu tagada valimiskogus,» sõnas politoloog.

Välisminister ning riigipeaks kandideeriv Marina Kaljurand ütles kolmapäeval ETV uudistesaate «Aktuaalse kaamera» otse-eetris, et soovitab erakondadel riigikogus toetada presidendikandidaadina Siim Kallast, kui aga Kallas parlamendis valituks ei osutu, siis valijameestekogus juba teda ennast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles