Hirm viienda kolonni ees ehk küsimus lojaalsusest Leedu julgeolekustruktuurides

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu avaliku julgeoleku teenistuse (VST) juht Ričardas Pocius.
Leedu avaliku julgeoleku teenistuse (VST) juht Ričardas Pocius. Foto: 15min/Scanpix

«Me jagame neile relvi ja sõja ajal tulistavad nad meid selga.» See sõnavõtt, mis on juba iseenesest muret tekitav, ei käinud kurikuulsate Ukraina Berkuti* eriüksuslaste kohta. Selle autoriks oli hoopis Leedu avaliku julgeolekuteenistuse (VST) vastne juht Ričardas Pocius, kes muretses oma 2015. aasta detsembris tehtud avalduses NATO liikmesriigi politseis, sõjaväes ja teistes julgeolekustruktuurides lokkava lojaalsuse defitsiidi pärast.

Leedu pikaajalise kogemusega ohvitser ja Tartus Balti Kaitsekolledži lõpetanud kolonel Pocius võttis siseministeeriumi haldusalasse kuuluva 1000-pealise VST üle tšetšeenist kindral Sergei Madalovilt, kelle usaldust Leedule peeti jäägituks.

Pärast 2015. aastal VST ridades lahvatanud skandaali aga selgus, et säärasel lojaalsusel oli hind. Kuluaarides sosistati juba varem, et kindral Madalov on teinud VSTst oma eraarmee – täisuniversaalse teenistuse, kus ametlikult olid olemas nii märulipolitsei, sõjaväline tugi kui ka piirivalve ja vanglate turvamise võimekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles