Tuhanded sead kaotanud firma vaidlustas tapatalgud

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrina vallas asuvast Kallukse küla farmist tuleb VTA andmetel välja vedada ligi 250 tonni seakorjuseid.
Kadrina vallas asuvast Kallukse küla farmist tuleb VTA andmetel välja vedada ligi 250 tonni seakorjuseid. Foto: Meelis Meilbaum

Kallukse seafarmi omanik kahtlustab, et eelmisel nädalal hukati tema farmis põhjuseta üle 4200 sea ning veterinaar- ja toiduameti (VTA) proovid, mis tuvastasid tema loomadel sigade Aafrika katku, ei olnud täpsed. VTA hinnangul pole põhjust nende ostuses kahelda — katkupisik oli farmis sees.

Lääne-Virumaal Kadrina vallas asuv Kallukse seafarm kuulub osaühingule Sponsum. Äriühingu volitatud esindaja vandeadvokaat Armand Reinmaa kinnitas eile, et veterinaar- ja toiduametile esitatakse taotlus täiendava ekspertiisi tegemiseks. Reinmaa selgitas, et positiivne vastus tuli ainult ühe proovi puhul. See oli tehtud PCR-meetodil, mis juhendi järgi on ebausaldusväärne. Hukkamise käigus kontrolliti veel 65 looma, kuid kõik need proovid olid negatiivsed.

Reinmaa sõnul ei ole ta päris kindel, kuid ekspertiisi kiirusest võib järeldada, et needki proovid võidi teha PCR-meetodil. Äriühingu esindaja sõnul on sigade Aafrika katku tuvastamiseks ka teine meetod, HAB, mis võtab PCR-meetodiga võrreldes küll rohkem aega, kuid on tunduvalt täpsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles