Rõivas Moskva soovist lennuohutusest rääkida: soovitan kõigepealt transponderi nupp üles otsida (7)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas Taani hävitajaga tutvust tegemas.
Peaminister Taavi Rõivas Taani hävitajaga tutvust tegemas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Taavi Rõivase sõnul ei kavatsegi Eesti hakata Venemaaga eraldi kaitsekoostöö küsimust arutama. Mis aga puudutab Venemaa kutset arutada lennuohutuse suurendamist Läänemere kohal, siis ses osas soovitab Rõivas Vene pilootidel kõigepealt transponderi nupp sisse lülitada.

Vene asekaitseminister Anatoli Antonov ütles esmaspäeval, et Venemaa on valmis rakendama meetmeid sõjalennukite ohutuks lendamiseks Läänemere kohal ning sestap esitati NATO ja Balti riikide ekspertidele kutse tulla Moskvasse selleteemalistele konsultatsioonidele ja töötama välja meetmeid Soome presidendi Sauli Niinistö algatuse elluviimiseks.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja kinnitas teisipäeval BNSile, et Eesti kaitseatašee Moskvas on saanud Venemaa kaitseministeeriumilt ettepaneku konsultatsioonideks. «Kaalume seda ettepanekut põhjalikult, peame nõu liitlastega ja kujundame seisukoha mõistliku aja jooksul,» sõnas ta.

Rõivas ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et otseloomulikult on teda sellest kirjast ja selles väljatoodud ettepanekust informeeritud. «Päris kindlasti on ohutus ja turvalisus need teemad, mille tagamisest rahvusvahelises õhuruumis on Eesti rääkinud juba aastaid,» sõnas peaminister.

«Kui Venemaa soov turvalisust suurendada on siiras, siis mul on väga lihtne soovitus otsida kõigepealt lennukites üles transponderi nupp ja see sisse lülitada,» lisas Rõivas.

Küll aga ei näe Eesti Rõivase sõnul mingisugust põhjust, et arutada Venemaaga võimalikku kaitsekoostööd, julgeolekupoliitika alaseid küsimusi või Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide teemal. Seda tehakse peaministri sõnul vaid liitlastega üheselt.

«Me ei saa ka rääkida mingisugusest kaitsekoostööst Venemaaga senikaua, kui Venemaa käitub Ukrainas agressorina, » sõnas Rõivas. «Venemaa peab Ukrainas tegema väga olulisi korrektuure.»

Loe lisaks: 
Kaitseministeerium mõtleb Venemaa ettepanekule rääkida lennuohutusest
Kadri Liik: mida mõelda kutsest Moskvasse?

Antonov on varem öelnud, et Venemaa kaitseministeerium on valmis vastastikusel kokkuleppel tagama «sõjalennukite lennud Läänemere kohal ainult sisselülitatud transpondritega». «Sõjaväeatašeesid on teavitatud ettepanekust korraldada sõjaliste programmide ülevaade, mis varem eksisteerisid NATO-Vene nõukogu formaadis. Spetsiaalselt rõhutati, et NATO-Vene nõukogu ühise õhuruumi algatuse jätkamine aitab edendada lennuohutust,» ütles aseminister.

Antonovi sõnul on Venemaa valmis «ühiseks tööks ennetamaks vahejuhtumeid merel ja õhuruumis vastavalt kahepoolsetele kokkulepetele selles valdkonnas, samuti konsultatsioonideks Läti, Leedu, Eesti, Poola, Rootsi ja Soome kaitseministeeriumiga, et käsitleda vastastikuseid mureallikaid sõjalise aktiivsuse üle piirialadel».

Kohtumisel Vene presidendi Vladimir Putiniga 1. juulil tegi Soome riigipea Sauli Niinistö ettepaneku, et sõjalennukitel oleksid Läänemere kohal lennates transponderid sisse lülitatud.

Putin nõustus Niinistö ettepanekuga keelata lendamine väljalülitatud transponderitega ning ütles, et teavitab Vene välis- ja kaitseministeeriumi, et see küsimus lisataks NATO-Vene nõukogu istungi päevakorda, kirjutas BNS.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles