Vägivald ja univorm: veidrad lood Ungari piiril (12)

Viktória Serdült
, ajakirjanik, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari sõdur traataiaga eraldatud põgenikelaagris Serbia-Ungari piiril.
Ungari sõdur traataiaga eraldatud põgenikelaagris Serbia-Ungari piiril. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix

Ungari piiril toimub midagi kummalist. Rändekriisi ajal tähelepanu keskpunkti tõusnud piirkond figureerib taas uudistepealkirjades, kuid sel korral ei ole hädas mitte migrandid, vaid Ungari ametivõimud.

Ungari armee ja politsei pidev patrullimine okastraataiaga piiratud alal ei ole saladus. Alates eelmise aasta augustist, mil piiri sulgemiseks tõkked püstitati, on asüülitaotlejad oodanud eikellegimaa karmides oludes oma korda, et siseneda niinimetatud transiittsoonidesse, kus võimud nende tausta uurivad ja otsustavad, kes on kaitset väärt ja kes mitte.

Eitava vastuse saanud saadetakse tagasi Serbiasse, kuhu nad tavaliselt siiski ei jää. Enamik migrantidest läheb uuele katsele, kuid teisel korral valivad nad tavaliselt illegaalse mooduse, otsides Ungarisse hiilimiseks abi smugeldajatelt, et jõuda kauaoodatud vabadusse.

Värskelt avaldatud ja palju kõneainet pakkunud inimõiguste organisatsiooni Human Rights Watch raportist aga selgub, et asüülitaotlejaid ei oota Ungaris mitte vabadus, vaid tõsine kuritarvitamine.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles