Siseministeeriumi suurprojekt paljastab mitmenaisepidajad (7)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungase kinnitusel muudab miljoni dokumendi registrisse kandmine valdava osa inimeste asjaajamise lihtsamaks, teisalt peab mõni hakkama nüüd isikukoodi vahetama.
Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungase kinnitusel muudab miljoni dokumendi registrisse kandmine valdava osa inimeste asjaajamise lihtsamaks, teisalt peab mõni hakkama nüüd isikukoodi vahetama. Foto: Mihkel Maripuu

Siseministeeriumi alustatud ja 3,8 miljonit eurot maksva suurprojekti raames kantakse rahvastikuregistrisse ja antakse isikukoodid ka inimestele, kellel neid eluajal polnud. Muuhulgas on praeguseks välja koorunud hulk topeltabielusid.

Siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungase sõnul kantakse 2019. aastaks rahvastikuregistrisse kõik perekonnatoimingud alates 1926. aasta 1. juulist, sest just siis läks perekonnasündmuste üle arve pidamine üle kirikult riigile. Jutt käib sündidest, surmadest, abiellumistest, lahutustest ja nimede muutmistest – kokku umbes neljast miljonist perekonnaseisudokumendist on valdav osa juba varem sisestatud, nüüd kantakse hoogtöö korras sisse viimane miljon. Selleks on palgatud lausa 48 uut inimest.

Nõukogude ajal sai abielluda näiteks Jõgeva rajoonis (praegu on need maakonnad – N. N.), minna seejärel Haapsallu ning naituda seal teistki korda. Perekonnaseisuasutuste vahel puudus infovahetus. Piisas sellest, kui topeltabielluja valetas abiellumise avaldusel, et ta pole abielus. Tempel abiellumise kohta tuli lüüa ka passi, aga osavamatel polügaamikutel õnnestus sellest kõrvale hiilida.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles