ELF tahab rajada metsloomade ravi- ja taastuskeskuse

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügava lumega hakkavad kitsed liikuma seal, kus on teed lahti lükatud. Sageli heidavad nad puhtaks aetud maapinnale ka magama.
Sügava lumega hakkavad kitsed liikuma seal, kus on teed lahti lükatud. Sageli heidavad nad puhtaks aetud maapinnale ka magama. Foto: Elmo Riig

Eestimaa Looduse Fond soovib rajada Harjumaale hättasattunud metsloomade ravi- ja taastuskeskuse.

Vastavalt päästeameti statistikale esineb enim väljakutseid seoses hättasattunud metsloomadega just nimelt Tallinnas ja Harjumaal, samuti Ida-Virumaal.

Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava sõnul on metsloomadega seotud väljakutsete arv viimaseil aastail märkimisväärselt kasvanud: kui näiteks 2003. aastal sai päästekeskus seoses metsloomade ja lindudega 230 väljakutset, siis mullu oli neid 775, kusjuures lõviosa väljakutsetest oli seotud lindudega.

Raava sõnul on päästjad seaduse järgi kohustatud aitama abitusse olukorda sattunud loomi ja linde, kuid nende ravi või edasine käekäik ei kuulu enam päästjate pädevusse. Kui loom või lind pole vigastatud või haige, viiakse ta Raava sõnul talle sobivasse elukeskkonda tagasi ja lastakse lahti.

Samas on tema sõnul äärmiselt vajalik, et oleks olemas ka kindel koht, kuhu saab vigastatud või haiged loomad ja linnud ravi eesmärgil viia. Seetõttu on päästjad metsloomade rehabilitatsioonikeskuse loomisest Raava kinnitusel väga huvitatud.

Metsloomade ravi- ja taastuskeskuses oleks ELFi juhatuse esimehe Jüri-Ott Salmi sõnul tagatud nii vigastatud või haigete metsloomade ravi ja taastustegevus kui ka orvuks jäänud või muul moel inimeste juurde sattunud loomapoegade üleskasvatamine ja nende hilisem vabastamine loodusesse. Lisaks peaks keskus olema kohaldatav ka lindude-loomade päästeks naftareostuse korral. Samuti toimiks see vabatahtlike ja keskkonnahariduse keskusena.

Esialgu on ELFi hinnangul keskusesse vaja kahte põhikohaga töötajat: juhatajat ja rehabilitatsiooni spetsialisti ning lisaks ka osalise tööajaga veterinaari. Loomade-lindude transport plaanitakse esialgu jätta vabatahtlike vastutusele.

Metsloomade ravi-ja taastuskeskuse rajamine ning selle käigus hoidmine esimesel viiel aastal läheb Salmi sõnul esialgsel hinnangul maksma ligi 820 000 eurot, eeldades, et keskus rajatakse riigi- või kohaliku omavalitsuse poolt tasuta kasutada antavale kinnistule, kus on olemas elektri- ja kanalisatsiooniühendus ning eelistatult remonti vajav hoone.

Eelläbirääkimised sellise koha leidmiseks Salmi kinnitusel käivad ja kohalikud omavalitsused on väidetavalt juba teinud ka esimesed pakkumised.

Praegu viiakse hättasattunud metsloomad keskkonnaameti nõuniku Teet Koitjärve sõnul kas kaitsealuste liikide taastuskeskusse Vana-Järvel, RMK Elistvere loomaparki Jõgevamaal, Loomade Hoiupaika Tallinnas või Vanaveski loomaparki Võrumaal.

Koitjärve sõnul on keskkonnaametis parasjagu väljatöötamisel metsloomade rehabilitatsiooni pikaajaline kontseptsioon, mille käigus pannakse paika pikaajaline strateegia ja määratletakse nii riigi kui ka MTÜ-de roll selles protsessis.

ELFi idee rajada metsloomade ravi- ja taastuskeskus väärib Koitjärve sõnul kindlasti kaalumist ja ühist arutelu, mille käigus saab välja kujundada ka tervikliku tulevikunägemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles