Igor Gräzin: Ilves on teinud kõik selleks, et tõestada, kui mõttetu on presidendi amet (15)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27. juuni 1952 - poliitik Igor Gräzin
27. juuni 1952 - poliitik Igor Gräzin Foto: Postimees

Reformierakonna fraktsiooni liige Igor Gräzin kritiseeris täna hommikul Terevisoonis teravalt presidendivalimisi.

Gräzini sõnul on täna öösel toimunud massikampaania, kus riigikogu liikmed oma valimissedeleid pildistasid jabur. Tema hinnangul on see koht, kus presidendivalimine on korrumpeerunud. «Põhiseadus ütleb oma olemuselt, et president, juhul kui ta valitakse, valitakse ta rahvale mitte erakondade diilina. Aga praegu oleme selles olukorras, et kui see ei kõlba, võtame kellegi teise - see on muutunud kasiinoks,» ütles Gräzin intervjuus Terevisoonile.

«Kui eelmistel valimistel oli selle taga mingisugune idee ja oli selge poliitiline vastasseis, siis praegu objektiivselt on Eestil absoluutselt ükskõik, kes nendest seitsmest inimesest presidendiks ei saa,» sõnas Gräzin.

Gräzin ütles intervjuus, et praegune president Toomas Hendrik Ilves on teinud kõik selleks, et tõestada, kui mõttetu ja tühi ametikoht see tegelikult on. «Sellel mõttetul ametikohal on veel üks selline kiuslik lisa ja see on see, et see maksab Eesti riigile 4 miljonit aastas,» lisas Gräzin.

Tema hinnangul peaks tegema vahet žanritel ning praegune presidendivalimiste žanr on «Su nägu kõlab tuttavalt.» «Meie aga omistame sellele mingi sügava riigiõiguse,» kommenteeris Gräzin.

Ta lisas, et see on kindlasti aktuaalne debatikoht, sest praegu on käimas riigireform. «Sel ajal, kui me liidame valdasid kokku, miks me ei saa alustada riigireformi ülevalt – see on riigireformi üks osa,» märkis Gräzin.

Reformierakonna fraktsiooni liikme arvates on neid inimesi, kes temaga ühtemoodi arvavad oluliselt rohkem.

«Ma loodan, et tänane päev ei anna mingit tulemust ja ma loodan, et ka valimiskogus tekib selline kriisisituatsioon, kus institutsiooniküsimus kerkib uuesti üles.  Ja mida edasi, seda parem. Ma arvan, et riigireform läheb edasi ning ma loodan, et juba viie aasta pärast me enam kedagi valima ei hakka,» lisas Gräzin.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles