KOHALIK VAADE. Saastunud pelmeenid kõigutavad Leedu poliitikat

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrius Užkalnise näopildiga reklaamitavad Judexi pelmeenid.
Andrius Užkalnise näopildiga reklaamitavad Judexi pelmeenid. Foto: 15min.lt

Mida ühist on pelmeenidel, homofoobial, populaarsel raadiosaatejuhist toidublogijal, eriagentidel, Venemaal, KGB-l, vuntsilistel kobrastel ja Sitsiilia maffial? Seost leida näib olevat võimatu. Leedu valimishooajaga kaasnev absurd muudab selle aga palju lihtsamaks.

Kõik algas listeeriakahtlusega. Pelgalt juhuslikult läheb bakteri nimetus riimi sõnaga «hüsteeria». Nimelt juhtus paar nädalat tagasi, et ettevõtte Judex toodetud pelmeene uurides avastati kogu partiis jälgi listeeriabakterist. Just kurikuulus Vene toidukontroll Rosselkhoznadzor oli see amet, mis teatas esmakordselt bakteritest Leedu pelmeenides.

Alternatiivses maailmas olnuks see vaid järjekordne näide, kuidas ärimehed üritavad seadust lüpsta ning valmistavad toidukaupa ebasanitaarsetes tingimustes. Ent kuna kõik toimus Leedus, pole tegemist tavalise juhtumiga. Üsna otseses mõttes võib kasutada väljendit «sitt lendas ventilaatorisse».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles