Palling välisministri portfellist: ma kaaluksin selle vastuvõtmist (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Kalle Palling.
Taavi Rõivas ja Kalle Palling. Foto: Laura Oks / Õhtuleht

Kui endine rahandusminister Maris Lauri kinnitab, et ei näeks end välisministri kohal, siis Reformierakonna juhatuse liige Kalle Palling kaaluks ministrikohale asumist, kui peaminister talle sellesisulise ettepaneku teeks.

Peaminister Taavi Rõivas ütles eile, et plaanib uue välisministri leida nädalaga. Ehkki ta ise ei ole veel ühtegi konkreetset nime välja käinud, on ajakirjanduses spekuleeritud juba nii mõnegagi.

Üks neist on Reformierakonna juhatuse liige, riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Kalle Palling. Palling ütles täna Postimehele, et ta ei ole Rõivasega rääkinud võimalusest, kas just tema võiks olla pretendent välisministri kohale. Samuti ei ole nad leppinud kokku kohtumist, et sel teemal rääkida.

«Ma arvan, et täna ja homme kaalub ta enda peas kõik need võimalused läbi ja nädala alguses hakkab sellega tõsisemalt tegelema,» ütles Palling. Seejärel arutab neid võimalusi juba erakonna juhatus.

Mis need mainitud võimalused võiksid olla ehk kes on parimad kandidaadid sellele ametikohale, Palling öelda ei soovinud. «Ma ei tahaks sel teemal spekuleerida, kuid ma arvan, et neid võimalusi on mitu,» sõnas ta.

Palling ei ütle, kas tahab ministriks saada

Pallingu sõnul peaks uuel välisministril kindlasti olema välissuhtluse kogemus. Taoline kogemus on tema hinnangul olemas päris paljudel parlamendisaadikutel, aga otse loomulikult ka kogu diplomaatilisel korpusel.

Eelkõige peaks Pallingu arvates tegemist olema meeskonnamängijaga, kes suudab inimesed kiiresti enda ümber koondada. «Ega siin sisseelamisaega ju väga palju ei ole,» osutas ta, «ja välispoliitika ja diplomaatia ei ole sooloprojekt». 

Küsimusele, kas Palling tahab välisministriks saada, vastas riigikogulane: «Ma ei soovi sellele küsimusele vastata. See, millised kabinetiliikmed valitsuses olema peaksid, on eelkõige peaministri otsus».

Kui talle aga tehtaks ettepanek ministriks hakata, reageeriks ta enda sõnul rahulikult. «Ma kaaluksin seda. Võtaksin mõtlemisaja ja siis otsustaks,» märkis ta.

Lauri ja Pentus-Rosimannus end ministrina ei näe

Tänane Postimees kirjutas, et lisaks Pallingule on uue võimaliku välisministrina mainitud ka erakonna juhatuse liikme, endise rahandusministri Maris Lauri nime.

Lauri sõnul ei ole peaminister talle välisministri kohta pakkunud. Samuti ei näe ta ennast sel kohal. «Arvan, et kindlasti leidub paremaid inimesi.» 

Veel jättis endine minister lahtiseks, kes on tema hinnangul kõige sobivam uueks välisministriks. «Jätaksin siin võimaluse peaministrile seda otsida,» ütles Lauri Postimehele.

Kui algselt spekuleeriti ka Keit Pentus-Rosimannuse nimega, siis temagi kinnitas eile, et ei näe end selles ametis. «Olen korduvalt öelnud erakonna sees ja avalikult, et ei pretendeeri sel korral välisministriks. Ja mu otsus on muutumatu,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

«Ma olen alates kevadest kinnitanud, et ehkki välispoliitika on mulle südamelähedane, siis sel korral ma välisministri ametisse ei pretendeeri. Seega pole vajadust minu nimega edasi spekuleerida,» lisas Pentus-Rosimannus.

Ajakirjanduses on arutletud ka võimaluse üle, et välisministri kohta võidakse pakkuda praegusele europarlamendi liikmele Urmas Paetile, kelle kasuks räägib ülipikk välisministrina töötamise kogemus.

Postimees on üritanud Paetilt telefoni teel kommentaari paluda, kuid ta viibib hetkel paraolümpiamängudel Rios ning ei ole telefonile vastanud.

Senine välisminister Marina Kaljurand teatas eile, et jätab oma ameti ning kandideerib presidendiks. Kuigi peaminister Taavi Rõivas palus tal ametis jätkamise osas ümber mõelda, kinnitas Kaljurand korduvalt, et reede jääb tema viimaseks tööpäevaks välisministrina.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles