Martin Helme: Kaljuranna toetamine on absoluutselt välistatud (14)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni esimees Martin Helme kinnitas, et nüüdseks selgunud uued asjaolud presidendikandidaadi Marina Kaljuranna ja tema isa kohta ei ole kuidagi erakonna meelt muutnud - nad ei kavatse mitte mingil juhul teda valimiskogus toetada.

EKRE on varem Kaljuranna puhul miinusena nimetanud lähedasi suhteid peaministriparteiga ning pidanud probleemiks sedagi, et Kaljuranna ema on venelanna ja isa lätlane. Fraktsioon nõudis ka siseminister Hanno Pevkurilt kinnitust, kas Kaljurannal on ikka presidendiks kandideerimiseks vajalik sünnijärgne Eesti kodakondsus. EKRE kahtlused said kummutatud, kui siseministeerium avaldas sellesisulise kinnituse. 

Samuti kirjutas tänane Postimees, et Kaljuranna lihane isa Imants Uits on kahe Raudristi kavaler ja endine Läti Relva-SSi relvavend. Ajaloohuviliste meenutuste järgi suutis mees ühendada endisi relvavendi nii Eesti kui ka Läti poolel ning tema eesti keel oli nii hea, et võõrad poleks temas lätlast aimanudki.

Küsimusele, kas EKRE võib siiski viimaste uudiste valguses valimiskogus teises hääletusvoorus Kaljuranda toetada, juhul kui Mart Helme edasi ei pääse, vastas Martin Helme, et seda kindlasti mitte. «See on absoluutselt välistatud,» kinnitas ta. Tema sõnul ei ole küsimus üldse Kaljuranna vanemates, vaid tema seisukohtades.

Kaljuranna isast rääkiva artikli kohta ütles Helme vaid niipalju: «Minu kahel vanaisal on kokku kolm Raudristi. Selles mõttes ma ei tea, kas see muudab midagi või mitte.»

Ta toonitas, et EKRE ei toeta Kaljuranda eelkõige põhjusel, et viimase seisukohad ei ühti nende omadega. «Senikaua kuni ta (Kaljurand - toim) tahtis, et tema ülesseadjaks oleks Reformierakond, siis ta käis ringi ja rääkis, et tal on Reformierakonna maailmavaade. Nüüd, kui teda on sotsid toetama hakanud, siis teatasid sotsid, et Kaljurand jagab sotsiaaldemokraatide tuumikväärtusi,» sõnas Helme, «kuid mis on sotside loosungi järgi salliv ja avatud, on paljude teiste inimeste jaoks… noh, võtame kas või kooseluseaduse, massiimmigratsiooni, sookvoodid - see on meie jaoks täiesti vastuvõetamatu.»

Kui EKRE presidendikandidaat Mart Helme ei peaks teise vooru pääsema, toetaks erakond Allar Jõksi või Mailis Repsi. «Eks kõik sõltub sellest, kes teises voorus on, kuid meie soov on selline, et teises voorus koonduksid kõik, kes ei taha järgmiseks viieks aastaks reformierakondliku taustaga presidenti, kas siis Helme, Jõksi või Repsi taha. Oleneb, kes saab.»

Loe lisaks:

Presidenti hakatakse valima laupäeval. Riigikogu kolmandast voorust kandusid otse valimiskogu esimesse vooru kandidaadid Reformierakonna kandidaat Siim Kallas ja Keskerakonna kandidaat Mailis Reps. Üleeile seadsid 26 valimiskogu liiget üles kandidaat Marina Kaljuranna ning eile esitasid 21 valimiskogu liiget Mart Helme (EKRE) presidendikandidaadiks. Täna esitavad vabariigi valimiskomisjonile toetusallkirjad ka Allar Jõksi toetajad.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles