Eesti on Vene turistide seas aasta-aastalt üha populaarsem

Kadri Ratt
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mullu väljastasid kõige enam Eesti viisasid meie kolm Venemaal asuvat esindust - kokku üle 70 000 - ning välisminister Urmas Paeti sõnul sõnul kinnitab see tõsiasja, et Eestimaa on Vene turistide seas aasta-aastalt üha populaarsem sihtkoht.

Möödunud aastal kasvas Vene turistide arv võrreldes tunamullusega enam kui 50 protsenti, märkis Paet riigikogus peetud kõnes.

Seega on viisavabaduse sõlmimine õigusriigi põhimõtteid austava Venemaaga ministri sõnul pikas perspektiivis loomulik areng, kuid nii nagu kõikide teiste riikide, nii on ka Venemaa puhul tema kinnitusel eeltingimusteks demokraatlike põhimõtete ja konkreetsete tehniliste tingimuste täitmine.

See on Paeti sõnul nii Eesti kui ka Euroopa Komisjoni seisukoht, mida on väljendanud ka Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Lisaks on ministri sõnul vajalik piiriületusprobleemide lahendamine Euroopa Liidu ja Venemaa vahel.

Kaubanduslepingust Euroopa Liidu ja Venemaa vahel saab Paeti sõnul rääkida alles pärast Venemaa liitumist WTOga. Eeldusel, et mitmepoolsed läbirääkimised suudetakse lõpetada enne suve, võib Venemaa ühinemine ministri hinnangul teoks saada juba käesoleva aasta lõpus.

Eesti jaoks on Venemaa kui ühe meie suurema kaubanduspartneri liitumine WTOga Paeti sõnul väga oluline, kuna see suurendaks majandussuhete läbipaistvust ja etteaimatavust.

Arvestades, et Venemaale läheb ligi 12 protsenti Eesti ekspordist, pole ministri hinnangul põhjust Eesti-Vene majandussuhete üle kurta. Lihtsamaks kauplemine Venemaaga tema hinnangul lähiaastail kindlasti ei lähe, sest Euroopa Liitu kuulumine tähendab, et meie majanduslik õigusruum on samasugune nagu teistel Euroopa riikidel.

Samas usub Paet, et pärast Venemaa ühinemist WTOga muutuvad ka bürokraatlikud regulatsioonid lihtsamaks ja selgemaks ning Venemaa ei saa enam teha üleöö uusi piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles