Gröönimaa jääkilbi sulamine võib paljastada külma sõja aegsed jäätmed (1)

, Gröönimaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Lumega kaetud Ühendriikide sõjaväebaasist Gröönimaal, mida kutsutakse ka jääaluseks linnaks, võib kliimamuutuste mõjul hakata lekkima sinna ladestatud saasteaineid. See toob endaga kaasa küsimused, kes toimuva eest vastutab.

1959. aastal hakkasid Ühendriikide insenerid rajama Loode-Gröönimaale ulmelist projekti, mis oleks võinud olla sama hästi pärit ka mõne külma sõja aegsest filmist. Lume ja jää alla ehitatud tunnelite võrgustik sisaldas kõike alates uurimiskeskustest kuni haigla, kino ja kirikuni, mida varustas vooluga väike teisaldatav tuumareaktor.

Kõigest sellest jäi maha aga hulgaliselt jääkaineid, muuseas ülimalt kantserogeenseid polüklooritud bifenüüle, toorjäätmeid ja radioaktiivseid aineid tuumareaktorist. «Kui jäätmed sinna ladestati, ei mõelnud keegi, et need võivad millalgi ka valla pääseda,» sõnas Yorki ülikooli Lassonde’i insenerikooli aseprofessor William Colgan AFP-le.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles