Keskkonnakaitsja: Venemaale tuleb maailma suurim tuumajäätmete hoidla (3)

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bodrovi sõnul keskkonnasõbralikku ja ohutut tuumajäätmete hoiustamise viisi maailmas leiutatud veel pole.
Bodrovi sõnul keskkonnasõbralikku ja ohutut tuumajäätmete hoiustamise viisi maailmas leiutatud veel pole. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX

Nõukogude ajal tuli külma sõja tingimustes tuumarelvavõimekus luua nii kiiresti kui võimalik ja keskkonna peale ei mõelnud sealjuures keegi, märkis intervjuus Postimehele Venemaa keskkonnakaitsja Oleg Bodrov. Nüüd on Venemaal 35 tuumareaktorit ja radioaktiivsete jäätmete jaamu üle riigi vähemalt sada.

Riiklikul tuumakontsernil Rosatom on aga plaanis tuumajaamade võimekust suurendada, mis tähendab veelgi rohkem tuumajäätmeid ja suuremat ladustamisvajadust. Kuni aastani 2035 kavatsetakse avada uus reaktor peaaegu igal aastal, seda ka kompenseerimaks oma kasutusaja lõpule jõudnud reaktorite sulgemist. Nimelt on 30 protsendil Venemaal töös olevatest tuumareaktoritest lubatud kasutusaeg juba praegu läbi ja vanu ning ohtlikke reaktoreid seega aina enam.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles