Mikser: Savisaarel oli võimalus väärikalt lahkuda (3)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liikme Sven Mikseri sõnul ei tulnud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare langus üleöö ning tal oli mitmeid võimalusi väärikalt lahkuda.

Mikser kirjutas sotsiaalmeedias, et Savisaar väärinuks paremat. «Ta oli Eesti taastatud iseseisvuse üks arhitekte ja müüriladujaid, aga ajaloo irooniana sai just tema suurimast võidust veerand sajandit tagasi tema allakäigu algus. Savisaar oli revolutsiooniline rahvajuht, kes ei suutnud kunagi olla number kaks ega osanud elada ilma barrikaadideta,» märkis Mikser.

Mikser kirjutas, et Savisaare iseseisvusaegse teekonna märksõna on reetmine. «Eesti poliitikaajalugu ei tunne ühtegi teist juhti, keda tema enda ja ta andunumate kummardajate silmis oleks nii palju kordi ja niivõrd alatult reedetud,» nentis ta.

«Võimalusi väärikalt lahkuda oleks ju olnud. Mullukevadine raske haigus äratas ka vihasemates vaenlastes kaastunde ja andis müütilisele Savisaarele tagasi inimliku mõõtme. Ent mündil oli ka teine külg. Savisaart kaugemalt imetlevate valijate jaoks, nende jaoks, kes olid aastaid kummardanud just müüti, mitte elavat inimest, muutis «surnuist ülestõusmine» Savisaare veelgi surematumaks. Ja Savisaar ei suutnud vastu seista kiusatusele asuda seda surematust poliitiliseks rahaks vahetama,» märkis Mikser.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles