Grünberg: dalai-laama ametlik vastuvõtt saaks suurt toetust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Grünberg
Sven Grünberg Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Budismi Instituudi juhatuse esimehe Sven Grünbergi sõnul leiaks Eesti poliitikute ametlik kohtumine Tiibeti vaimse liidri dalai-laamaga maailmas laialdast toetust.

Dalai-laama visiit Eestis toimub 16.-18. augustil, kuid peaminister Andrus Ansip on kinnitanud, et tema hoiduks ametlikust kohtumisest Tiibeti paguluses elava vaimse liidriga, sest Eesti on kogu aeg järginud ühe Hiina poliitikat, vahendab ERR Uudised.

Grünberg selgitas, et mitteametlik kohtumine oleks üks võimalikke lahendusi, kuid lisas, et Eesti võiks alustada puhtalt lehelt ja korraldada ametliku kohtumise: «Ma arvan, et see leiaks maailmas väga suurt toetust ja Eesti ei oleks võib-olla enam riigina sabas sörkija ja ainult kaasarääkija, vaid poliitiliselt ka üks teerajajatest,» arvas ta.

Grünberg lisas, et võib-olla ei saa sellest mööda vaadata, et Eesti on ühe Hiina toetaja, kuid märkis, et täieulatuslik koostöö kommunistliku riigiga ei ole väga väärtuspõhine, samuti pole Hiina seni täide viinud ähvardusi riikide suhtes, kes dalai-laamat vastu võtavad.

Grünbergi hinnangul võiks dalai-laama visiidist rohkem rääkida pärast tulevasi riigikogu valimisi, kuna siis on rohkem aega sel teemal mõtiskleda ja arutleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles