Kataloonia: küsimus on demokraatias

Raül Romeva
, Kataloonia välisminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia välisminister Raül Romeva.
Kataloonia välisminister Raül Romeva. Foto: Erakogu

Viimatistel Kataloonia valimistel võitsid absoluutse enamuse iseseisvusmeelsed parteid, kes katavad laia ideoloogilise spektrumi. Pea kaks kolmandikku parlamendi liikmetest toetavad iseseisvusreferendumi korraldamist.

Sellele vaatamata pole Hispaania valitsus vastanud meie lugematutele palvetele korraldada samasugune referendum nagu Quebecis või Šotimaal mitte ainult täieliku tagasilükkamisega, vaid ka keeldumisega mingisugusegi dialoogi alustamisest. Seda on saatnud meie kõrgete valitsusametnike juriidiline tagakiusamine, kuigi nad pole teinud midagi peale rahumeelsete ja demokraatlike sammude, et toetada meie õigust hääletada.

Miks leiab suur osa katalaani ühiskonnast, et me vajame oma riiki? Enamik Kataloonia parteidest on pikka aega pooldanud Hispaanialt reformide palumist ning seda tehes toetanud alates Francisco Franco diktatuuri lõpust kõiki Hispaania samme demokratiseerimiseks ja moderniseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles