Täna tähistatakse Afganistanis langenud välissõdurite mälestuspäeva

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis hukkunud sõdurite suurejooneline mäletamine täna Minskis.
Afganistanis hukkunud sõdurite suurejooneline mäletamine täna Minskis. Foto: SCANPIX

Paljudes endise Nõukogude Liidu linnades tähistataks täna Nõukogude vägede Afganistanist lahkumise aastapäeva.

Afganistani, lokaalsete sõdade ja sõjakonfliktide ning sõjaväeteenistuse veteranide Relvavendlus Tallinna ühendus tähistas aastapäeva 12. veebruaril.

«Meil oli laupäeval suur üritus, pärgade panek mälestusmärgi juurde Lasnamäel, kontsert Lindakivi kultuurikeskuses. Inimesed saalis nutsid. Kohale tuli Vene saatkonna sõjaväeatašee, lubas tulla ka brigaadikindral Urmas Roosimägi, kuid midagi tuli tal vahele,» rääkis ühingu juhatuse esimees Oleg Kulikov Postimees.ru’le.

Üritusel koguti 978 eurot hukkunud sõdurite mälestuseks plaanitava memoriaali ehitamiseks.
Täna meil ametlikult mitte midagi ei toimu, kuid inimesed helistavad ja mõned ka kohtuvad omavahel, jutustas ta.

Kulikov rääkis, et alates sellest aastast tähistatakse Venemaal 15. veebruari Afganistanis langenud sõjameeste mälestuspäevana.

«Tahaks, et ka siin määrataks ära mingi ametlik kuupäev, kuna Eesti osaleb ju ka praegu sõjategevuses Afganistanis. Võib-olla me tuleme kokku ja pöördume selles küsimuses parlamendi poole. Muidugi võib siin näha mingit poliitilist tagapõhja, kuid meie oleme poliitikast kaugel,» jutustas ta.

Afganistani sõjas sai aastatel 1979-1989 surma enam kui 15 000 Nõukogude sõdurit. Eestist võeti Afganistani teenima 1652 sõdurit, neist 36 jätsid sinna oma elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles