Haavisto: soomlased tuleb Afganistanist paari aastaga ära tuua

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekka Haavisto
Pekka Haavisto Foto: Soome parlament

Soome parlamendi kaitsekomisjoni liige Pekka Haavisto (Roheliste Partei) nõuab, et Soome peab alustama rahuvalvajate Afganistanist koju toomise planeerimist.

Haavisto rääkis täna uudisteportaalile Kotimaa24, et vastutus julgeoleku eest peaks afgaanide kätte minema paari aasta jooksul. Samas pelgas ta, et plaan vastutuse üleandmisest võib venida.

Haavisto on oma sõnul pettunud selles, et sõjalise operatsiooni kõrval pole usutavat rahuprotsessi.

Eilne Soome rahuvalvaja langemine ei ole muutnud poliitikute seisukohta Soome osalemisest Afganistani missioonil. Enne Haavistot on vaid vasakliit tulnud välja nõudmisega alustada ettevalmistusi Soome sõdurite lahkumiseks.

Vasakliidu esimees Paavo Arhinmäki kritiseeris Soome osalemist Afganistani-missioonis juba enne Soome sõduri langemist. «Afganistani-operatsioon satub üha sügavamasse tupikusse, kui kogusõda aktiviseerub ja tsiviilabi jääb näivaks.»

Kokoomuse (Koondpartei) ridadesse kuuluv välisminister Alexander Stubb kinnitas täna Yleisradiole antud intervjuus, et Soome on Afganistanis seotud rahvusvahelise ISAF-operatsiooniga.

Stubbi kinnitusel pole Soome eesmärgiks olla Afganistanis määramatult kaua. Ettevalmistustega lahkumiseks saab alustada, kui vastutus turvalisuse tagamisest läheb afgaanide kätte.

Soomlaste seisukoht Afganistanis viibimisest on aastatega muutunud üha kriitilisemaks. Möödunud sügisel läbi viidud arvamusuuringus olid ligi pooled soomlastest sõdurite Afganistanis viibimise vastu.

Aastal 2001 Afganistanis alanud ISAFi operatsioonis on langenud kaks Soome rahuvalvajat. Naaberriik Rootsi on kaotanud viis sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles