Kuidas valivad Eurolaulu teised riigid?

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa au kaitseb tänavusel Eurovisioonil Düsseldorfis taas 19-aastane Lena Meyer-Landrut, 2010. aasta võitja.
Saksamaa au kaitseb tänavusel Eurovisioonil Düsseldorfis taas 19-aastane Lena Meyer-Landrut, 2010. aasta võitja. Foto: AFP / Scanpix

«Eesti laulu» finaal oli 296 000 jälgijaga eelmise nädala vaadatuim telesaade, edestades vabariigi presidendi vastuvõtu ülekannet. Võitja selgitamiseks on meil läbi aegade proovitud mitut valimissüsteemi: nii ekspertžüriid, rahvahääletust kui mõlema kombinatsiooni. Laupäevasel «Eesti laulu» konkursil andis publik 45 325 telefonihäält. Erinevaid mooduseid võitja selgitamiseks kasutavad ka teised riigid, sest lauluvõistluse reglement ei sedasta, kuidas peab võistluslaul selguma. Allpool on toodud vaid need riigid, kelle võidulaul oli selgunud 1. märtsiks, kirjutab Hendrik Alla.
 

Albaania
Albaania saadab Eurovisioonile popkonkursi Festivali i Këngës võitja Aurela Gaçe’i lauluga «Kënga ime» («Tunne kirge»). Konkursile valis 28 laulu asjatundjate žürii, neist finaali pääses 18. Publikul pole valiku tegemisel sõnaõigust, see-eest annavad Eurovisiooni stiilis punkte kaks konkureerivat žüriid, kelle hääled liidetakse.

Aserbaidžaan
Duo Nigar Camal ja Eldar Gasımov valiti eurolaulu esitajateks mitmeastmelises telešõus, kus konkurendid pidid näitama oma esinemis- ja keelteoskust ning eelkõige võimekust esitada erinevaid muusikapalu folgist ultramoodsa popini. Võitja selgus žürii häälte abil. Nüüd otsitakse esinejatele sobivat laulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles