Väikeparteid: teledebatis ei ole sõnavõttudeks piisavalt aega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisstuudio
Valimisstuudio Foto: ERR

Nii Iseseisvusparte kui ka Kristlike Demokraatide juhid leidsid, et napp aeg, mis teledebattides parteide esindajatele sõnavõtuks antakse, ei ole piisav ning ajab kogenematumaid esinejaid pingesse.

Iseseisvuspartei esimees Vello Leito pakkus lahendusena, et saatejuhid tagaksid selle, et kõik esinejad saavad võrdse eetriaja. «Kui esineja teab, et ta on teistega võrdne, siis see võtab kohe pinge maha ja ta rahuneb.» Leito arvates ongi saatejuhid need, kes tekitavad kõige suurema ebavõrdsuse.

Kristlike Demokraatide esimees Peeter Võsu aga saate juhte ei süüdistaks, sest nende kohus on hoida vaataja huvi üleval läbi kogu saata. «Mitmed väitlejad tegelevad nende teemadega täna praktiliselt riigitasandil, mille vastu on loomulikult palju suurem avalikkuse huvi.»

Lisapingeid tekitab ka vähene televisioonis esinemise kogemus. «Kindlasti mõjutab ka see igaühe sõnavõttude ladusust ja pingevabadust. Vaatajale mõjub veenvalt informatiivne, humoorikas ja antud keskkonnas ennast vabalt tundva inimese esinemine. Seetõttu võib öelda, et nõrgemad punktid väikeerakondade esindajatele ajakirjanike poolt olid õigustatud.»

Leito nentis ka, et väikeerakonnana ei ole neil jõudu ega raha avaliku esinemise tarbeks kedagi koolitama hakata.

Hinnang oma esinejale

Leito sõnul ei saanud Iseseisvuspartei esindaja Tarmo Õunapuu oma enesekindlust kätte konkureerivate erakondade lubaduste pärast. «Ta on teistega võrreldes muidugi algaja, aga põhiliselt lõi teda rööpast välja see, et teised parteid laia suuga lubavad kõike, mis on absoluutne võimatus. Meie aus mees ei talunud seda ära ja lõi hinge kinni.»

Kristlike Demokraatide esineja Toivo Teekel on oma ametilt pastor, mis Võsu arvates oli debatis nii eeliseks kui ka puuduseks. «Tema eeliseks oli harjumus rahva ees esineda, puuduseks võib pidada saate sihtrühma vaimulike teemade mittetundmist. Ta sarnanes «vabaltmeestega», kes ei väidelnud erakonna platvormil, vaid oma tõekspidamiste alusel. Vaimulik nägemus sai esitatud, kuid erakonna seisukoht jäi esitamata,» selgitas Võsu.

«Kahjuks jäi sel teemal erakonna platvorm esitamata. Boonusena tuli erinev käsitlus teemast, kuid kahjuks seda edastades ei kommunikeerinud ta piisavalt hästi enamusele sihtauditooriumist. Tõenäoliselt ei jõudnud sõnum suurele osale saate vaatajatest piisavalt selgelt kohale,» analüüsis Võsu Teekeli esinemist.

Leito paneks Õunapuule esinemise eest kõiki asju arvestades hindeks neli ja lisas, et rohkem temast ei oodatudki. «Algaja kohta oli tema esitus täiesti hea. Kas te kujutate ette seda olukorda, mis on selles katlas? Seal on kaheksa verivaenlast ja ainult sina üksi pead kaitsma oma seisukohti.»

Kolmapäeval ETV eetris olnud «Valimisstuudios» jäid mõned kandidaadid enda väljendamisega selgelt hätta. Saate järgselt Postimehe võrguväljaandes esinejaid hinnand ajakirjanikud, riigiteadlased ja väitlejad jagasid kõige väiksemaid punkte just väikeerakondade esindajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles