Erdoğan loob endale esimest Reichi (1)

Burak Sayın
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Recep Tayyip Erdoğan tahab koondada riigi täidesaatva võimu enda kätte.
President Recep Tayyip Erdoğan tahab koondada riigi täidesaatva võimu enda kätte. Foto: OZAN KOSE/AFP/Scanpix

Aprillis lähevad Türgi kodanikud hääletuskastide juurde, et muuta riigi põhiseaduse 18 artiklit. Vajadus seda reformida tuleneb Türgi võimupartei AKP (Õigluse ja Arengu Partei) ja Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) sepitsetud otsusest koondada kogu täidesaatev, seadusandlik ja kohtuvõim ühe mehe, president Recep Tayyip Erdoğani kätte.

Hoolimata tõsiasjast, et viimased poolteist aastat on möödunud türklaste jaoks pommiplahvatuste, läbikukkunud riigipöördekatse, Süüria sõjaliste operatsioonide, ööklubi massitulistamise, riigis kehtestatud eriolukorra, Vene suursaadiku mõrvamise, opositsiooni esindajate ja ajakirjanike vangistamise, riigiteenistujate seas läbi viidud puhastuse ja kasvava majandusliku ebakindluse tähe all.

Enne kui ma süüvin soovitud eesootavatesse põhiseaduse muudatustesse, vaatame korra, milline oli Türgi olukord poolteist aastat tagasi. 7. juunil 2015 oli AKP kaotanud enamuse parlamendis ja pidi pärast samal päeval toimunud valimisi hakkama koalitsioonivalitsust moodustama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles